Eiropā valda neraksturīgs siltums: pat Alpos +20 grādi (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Teju visu Eiropu pārņēmis decembrim neraksturīgs siltums, tā ietekmē balti Ziemassvētki gaidāmi tikai galējos ziemeļos un augstkalnu apgabalos, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām un sinoptiķu prognozes.

Vācijā trešo dienu pēc kārtas gaisa temperatūra vietām pārsniegusi +15 grādus. Otrdien pat valsts ziemeļu daļā termometra stabiņš pakāpies līdz +16 grādiem, bet Alpu nogāzēs valsts dienvidos - līdz nepilniem +19 grādiem.

Siltā kalnu vēja fēna ietekmē otrdien vietām Austrijā un Šveicē reģistrēta gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz pat +20 grādiem.

Pēdējās dienās arī Francijā gaisa temperatūra pietuvojusies +20 grādiem, un siltuma rekordi pārspēti arī citviet Eiropā, tai skaitā Ukrainas rietumu daļu piemeklējis siltums līdz +15 grādiem.

Saskaņā ar "Global Forecast System" prognozi tuvākajā nedēļā Eiropā saglabāsies silts laiks, tādēļ balti Ziemassvētki gaidāmi tikai daļā Norvēģijas, Zviedrijas un Somijas, kā arī Krievijas ziemeļos, Islandē un Eiropas augstkalnu rajonos.

Lai gan dažos gados decembrī Eiropā bijusi vēl augstāka gaisa temperatūra, šis mēnesis izceļas ar plašu un noturīgu siltumu.

Pasaules meteorologu uzmanība šonedēļ pievērsta arī Austrālijai, kur gaisa temperatūra var sasniegt +50 grādus, pārspējot decembra svelmes rekordu pasaulē.

Jau ziņots, ka 2019.gads noslēdz dekādi ar rekordaugstu globālo gaisa temperatūru un jūras līmeni, kā arī ievērojamu ledāju atkāpšanos, ko virza cilvēka radītās siltumnīcefekta gāzes, secinājusi Pasaules Meteoroloģijas organizācija (PMO).

Pēdējo piecu un desmit gadu vidējā globālā gaisa temperatūra ir visaugstākā novērojumu vēsturē, savukārt 2019.gads būs otrais vai trešais siltākais gads. PMO provizoriskajā ziņojumā par globālā klimata stāvokli teikts, ka 2019.gadā no janvāra līdz oktobrim vidējā gaisa temperatūra bija 1,1 grādu virs pirmsindustriālā perioda vidējās temperatūras.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu