Vai Skotija pametīs Lielbritāniju un paliks Eiropas Savienībā? (8)

Foto: Reuters/ScanPix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Skotijas premjerministre un Skotu Nacionālās partijas (SNP) līdere Nikola Stērdžena uzskata, ka jauns Skotijas neatkarības referendums būtu jāsarīko jau 2020.gadā. SNP mērķis ir panākt, ka Skotija izstājas no Lielbritānijas un atgriežas Eiropas Savienībā (ES) kā neatkarīga valsts. Lielbritānijas raidsabiedrība BBC skaidro, kādas iespējas šādam scenārijam ir kļūt par realitāti.

Kāpēc Skotijas neatkarības jautājums atkal ir uzmanības centrā?

2014.gadā Skotijā notika neatkarības referendums, kurā 55% vēlētāju atbalstīja palikšanu Lielbritānijas sastāvā.

Tomēr 2016.gada “Brexit” referendumā, kurā briti nobalsoja par izstāšanos no ES, 62% skotu atbalstīja Lielbritānijas palikšanu ES.

Skotu Nacionālā partija pēc “Brexit” referenduma paziņoja, ka tas mainot lietas apstākļus, tāpēc pilnībā attaisnojama būtu jauna neatkarības referenduma sarīkošana, jo Skotija no ES tiekot izvesta pret tās gribu.

Pagājušonedēļ Lielbritānijas ārkārtas parlamenta vēlēšanās SNP guva spožus panākumus, izcīnot 48 no 59 Skotijai atvēlētajām vietām. Partija vēlēšanās startēja ar solījumu nodrošināt, ka lemšana par Skotijas nākotni ir pašu Skotijas iedzīvotāju rokās.

Vai Skotija var rīkot jaunu referendumu?

Jau ilgstoši nerimstas diskusijas par to, ka nepieciešamais likums par Skotijas neatkarības referenduma sarīkošanu būtu jāizskata un jāapstiprina nevis Lielbritānijas, bet gan Skotijas parlamentam. Līdz šim gan šis jautājums vēl nav ticis nodots izvērtēšanai tiesā.

Nikola Stērdžena arī tagad vēlas, lai Lielbritānijas valdība piekrīt nodot Skotijai nepieciešamo varu neatkarības referenduma sarīkošanai tāpat, kā tas notika 2014.gadā.

Stērdžena uzsver, ka attiecīgās varas nodošana Skotijai palīdzēs garantēt, ka šāds referendums ir pilnīgi likumīgs, tostarp arī ES vērtējumā.

Neskatoties uz SNP panākumiem vēlēšanās, Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons izteicies, ka viņš neatbalsta drīzu jaunu Skotijas neatkarības referenduma sarīkošanu. Tikmēr citi Lielbritānijas valdības pārstāvji jau paziņojuši, ka jauns neatkarības referendums Skotijā tuvāko piecu gadu laikā nav gaidāms.

Kas notiks, ja Londona pateiks “nē”?

Stērdžena uzskata, ka Džonsona valdība kādu laiku varētu “ignorēt realitāti”, liedzot Skotijai tiesības uz jaunu neatkarības referendumu, tomēr galu galā valdībai nākšoties piekāpties demokrātijai.

Viņa brīdinājusi, ka Skotiju nebūs iespējams pret tās gribu turēt Lielbritānijā.

Nepieciešamības gadījumā Stērdžena ir gatava arī vērsties tiesā. Šāda notikumu attīstība var būt riskanta, jo negarantē Skotijai labvēlīgu rezultātu un tas arī būs laikietilpīgs process.

Stērdžena gan kategoriski noraidījusi iespēju sarīkot nelikumīgu referendumu. Viņa uzsver, ka Katalonijas piemērs apliecina, ka šāda rīcība nenoved pie neatkarības.

Pastāv arī iespēja, ka Stērdženai var nākties gaidīt līdz 2021.gada Skotijas parlamenta vēlēšanām, savu kampaņu balstot uz neatkarības referenduma pieprasīšanu un pārliecinošas uzvaras gadījumā piespiežot Lielbritānijas valdību piekāpties.

Vai jaunā referendumā Skotija nobalsos par neatkarību?

Protams, Stērdžena vēlas ne tikai sarīkot referendumu, bet tādu referendumu, kurā Skotijas iedzīvotāji nobalso par neatkarību.

Saskaņā ar sabiedriskās domas izpētes centra “What Scotland Thinks” šogad veikto aptauju rezultātiem Skotijas neatkarības atbalstītāju skaitam ir tendence palielināties, tomēr līdz drošam vairākumam tam vēl nedaudz pietrūkst.

Neskaitot respondentus, kam nav skaidras atbildes šajā jautājumā, Skotijas neatkarību šobrīd atbalstījuši 49% respondentu, bet pret to ir bijis 51%.

Salīdzinājumam pagājušajā gadā neatkarības atbalstītāju un pretinieku īpatsvars veidoja attiecīgi 45% un 55%. Šādi iedzīvotāju domas sadalījās arī 2014.gada neatkarības referendumā.

SNP gan cer, ka “Brexit” apvienojumā ar skotu neapmierinātību ar Džonsona valdību neatkarības atbalstītāju skaitu tikai palielinās.

Vai neatkarīga Skotija paliks ES?

Skotija nekļūtu par neatkarīgu valsti nākamajā dienā, ja Skotijas iedzīvotāji referendumā attiecīgi nobalsotu, jo stātos spēkā pārejas periods.

2014.gada referenduma kontekstā izskanēja informācija, ka neatkarīgas Skotijas valsts izveidošanai pēc pozitīva lēmuma referendumā būtu nepieciešami 18 mēneši.

Pat ja referendums notiktu rīt, pārejas periods turpinātos pēc 2020.gada beigām – tas ir termiņš, kad Lielbritānija būs pabeigusi izstāšanos no ES.

Tas nozīmē, ka Skotija no ES izstāsies kopā ar Lielbritāniju un neatkarības pasludināšanas gadījumā tai vajadzēs ES iestāties no jauna.

Kas Skotijai būs jādara, lai iestātos ES?

Skotijai nāksies iziet to pašu procesu, kas attiecas uz jebkuru citu Eiropas valsti, kas vēlas iestāties ES.

Protams, Skotijai būs priekšrocības, jo tā jau iepriekš ir bijusi ES sastāvā.

Iestāšanās sarunas skar plašu jautājumu loku, tostarp valūtu, budžeta deficītu un valsts robežas.

Uz šiem trīs jautājumiem Stērdžena jau iepriekš ir atbildējusi.

Viņa izteicās, ka sākotnēji Skotija varētu turpināt lietot Lielbritānijas sterliņu mārciņu, nekavējoties neieviešot eiro.

Savukārt Skotijas valsts finanses ir iespējams sakārtot atbilstoši ES prasībām.

Tāpat Skotija vēloties izvairīties no stingras robežas ieviešanas starp neatkarīgo Skotiju un Lielbritāniju.

Lai arī jauns Skotijas neatkarības referendums ir diezgan reāla iespēja, pati Stērdženas vadītā partija prognozē, ka tas varētu būt vairāku gadu jautājums.

Neskatoties uz to, pati Stērdžena vēlas Skotiju ES atgriezt tik ātri, cik vien iespējams.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu