Leiena: Kavēšanās ar pēcbreksita tirdzniecības līgumu visvairāk kaitēs Lielbritānijai

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena
Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena Foto: EPA/Scanpix

Nespēja ātri vienoties par jaunu tirdzniecības līgumu pēc "Brexit" Lielbritānijai kaitēs vairāk nekā Eiropas Savienībai (ES), trešdien brīdinājusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Uzrunājot Eiropas Parlamentu (EP), Leiena atzina, ka grafiks ir ļoti saspringts.

"Gadījumā, ja mēs nevarēsim noslēgt vienošanos līdz 2020.gada beigām, mēs atkal attapsimies kraujas malā. Tas nepārprotami kaitēs mūsu interesēm, bet Lielbritāniju tas skars vairāk nekā mūs," sacīja Leiena.

Eiroskeptiski noskaņotie britu EP deputāti Leienas brīdinājumu uzņēma ar smiekliem, taču tas atspoguļo pesimistisko noskaņojumu, kāds valda Briseles amatpersonu vidū.

Lielbritānija gatavojas izstāties no ES 31.janvārī, kam sekotu pārejas posms, kurā abām pusēm līdz nākamā gada beigām jānoslēdz jauna tirdzniecības vienošanās.

Saskaņā ar vienošanos, ko ar Briseli panācis Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons, bet kas vēl nav apstiprināta Lielbritānijas parlamentā, Apvienotā Karaliste varēs lūgt pagarināt pārejas periodu par gadu vai diviem.

Taču Džonsons, kura vadītā Konservatīvā partija pagājušajā nedēļā pārliecinoši uzvarēja parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās, paziņojis, ka pagarinājumu nelūgs un gatavo likumprojektu, kas aizliegtu šādu soli.

Tādā gadījumā sarunvedējiem būs tikai 11 mēneši laika, lai noslēgtu visaptverošu tirdzniecības līgumu, ko amatpersonas abās pusēs uzskata par ļoti grūtu uzdevumu.

Leiena solīja, ka Brisele centīsies organizēt sarunas tā, lai maksimāli izmantotu īso periodu, kas tām atvēlēts.

"Es ceru, (..) ka mums būs bezprecedenta partnerība. Šīs nav kaut kā beigas. Tas ir sākums jaunām attiecībām starp kaimiņiem, un es vēlos, lai mēs kļūstam par labiem kaimiņiem ar mūsu draugiem Apvienotajā Karalistē," sacīja Leiena, novēlot ilgu mūžu Eiropai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu