Dabasgāzes tirgotājiem jānoslēdz jauni līgumi ar "Conexus"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Dabasgāzes tirgotājiem, kuri pašreiz darbojas Latvijas tirgū, līdz 1.janvārim jānoslēdz jauni līgumi ar dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoru AS "Conexus Baltic grid" ("Conexus") par sistēmas izmantošanu un balansēšanu vienotajā tirgū, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Vienotajā dabasgāzes tirgū, kuru no 2020.gada 1.janvāra veido Latvija, Igaunija un Somija, ir viena dabasgāzes pārvades ieejas/izejas tarifu zona un divas balansēšanas zonas. Lai izmantotu vienotās Latvijas-Igaunijas balansēšanas zonas pārvades sistēmu, dabasgāzes tirgotājiem turpmāk pietiks ar vienu līgumu kopumu par sistēmas lietošanu vienotajā balansēšanas zonā, to slēdzot ar sistēmas operatoru "Conexus" Latvijā vai "Elering" Igaunijā.

Somijas pārvades sistēmas lietošanai ir jāslēdz atbilstoši līgumi ar Somijas pārvades sistēmas operatoru. Līdz ar to līgumi, kas šobrīd ir spēkā starp vietējo operatoru un tirgotāju, no 1.janvāra vairs nebūs aktīvi un to darbība tirgū no 2020.gada 1.janvāra gāzes dienas tiks apturēta.

Visi esošie Latvijas dabasgāzes pārvades sistēmas lietotāji ir pauduši interesi par darbību vienotajā dabasgāzes tirgū un vairums veikuši pirmās nepieciešamās darbības līgumu noslēgšanā, tāpēc "Conexus" prognozē, ka līdz gada beigām tie klienti, kurus interesē vienotās balansēšanas zonas pārvades sistēmas pakalpojumi, savlaicīgi noslēgs jaunos līgumus.

Jau ziņots, ka no 2020.gada 1.janvāra sāks darboties vienota Latvijas, Igaunijas un Somijas dabasgāzes tarifu zona, kurā vienotais tarifs uz ārējās robežas būs 142,77 eiro par megavatstundu (MWh).

Sabeidrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis iepriekš teica, ka vienotais dabasgāzes tirgus stiprinās Latvijas enerģētisko neatkarību, tostarp arī mazinot vēsturiskā piegādātāja "Gazprom" dominanci reģionā, veicinās konkurenci dabasgāzes tirgū, sekmēs reģiona infrastruktūras, tai skaitā Latvijas pazemes dabasgāzes krātuves efektīvāku izmantošanu. Tas, savukārt, rezultēsies konkurētspējīgākās dabasgāzes cenās un augstas kvalitātes pakalpojumos, sniedzot labumu dabasgāzes lietotājiem.

"Conexus" ir dibināts 2016.gada 22.decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. "Conexus" ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu