Eiropas ombuda amatā pārvēlē Emīliju O’Reiliju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Emīlija O’Reilija
Emīlija O’Reilija Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Parlaments (EP) aizklātā balsojumā Eiropas ombuda amatā pārvēlējis Emīliju O’Reiliju, informē Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas Latvijas delegācijas pārstāvis Kārlis Būmeisters.

Trešajā balsojuma kārtā deputāti balsoja par divām amata kandidātēm - Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesi Jūliju Lafranku un pašreizējo ombudi O'Reiliju. Par Lafranku nobalsoja 280 eiroparlamentārieši, savukārt par O'Reiliju - 320 deputāti.

Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas Latvijas delegācijas deputāti Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) un delegācijas vadītājs Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) balsojumā par nākamo Eiropas ombudu atbalstīja Igaunijas kandidāti Lafranku, kura šīs dienas balsojumā ieguva otro vietu.

Svarīgākais iemesls atbalstam Igaunijas pārstāvei bija saistībā ar skaidru atbildi uz deputāta Zīles uzdoto jautājumu, vai amata kandidāte "spēs atšķirt Kremļa ietekmes un interešu motivētus EP lūgumrakstu komitejas ziņojumus no tiem, kas patiešām risinātu, piemēram, cilvēktiesību jautājumus", norādīja politiķis, uzsverot, ka ne velti tieši šajā EP komitejā ilglaicīgi strādā Tatjana Ždanoka (LKS).

Savukārt Melbārde pavēstīja, ja stratēģiski pareizi būtu virzīt to Baltijas valstu kandidatūru, kura spētu iegūt vislielāko EP atbalstu. Viņasprāt, tas arī pierādījās pirmajā EP balsojuma dienā 17.decembrī, pēc kura mazāko balsu skaitu ieguvušais Eiropas ombuda amatam nominētais, bijušais Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks atsauca savu kandidatūru. Savukārt Igaunijas pārstāve, saņemot otro augstāko balsu skaitu, zaudēja O'Railijai tikai trešajā noslēdzošajā balsojuma kārtā, vērsa uzmanību politiķe.

Kā ziņots, EP ievēl Eiropas ombudu katra pilnvaru termiņa sākumā. Ombuds veic izmeklēšanu gadījumos, kad Eiropas Savienības (ES) iestādes, struktūras, biroji vai aģentūras ir pieļāvuši pārvaldes kļūdas. Ombuds var rīkoties pēc savas iniciatīvas vai pamatojoties uz ES pilsoņu sūdzībām.

Pašreizējā ES ombude O’Reilija pirmo reizi amatā stājās 2013.gada jūlijā un bija pirmā sieviete ES ombuda amatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu