Nākamgad prognozē vidējā bezdarba līmeņa samazināšanos līdz 5,8%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Pēc pašreizējām gada griezuma prognozēm, 2020.gadā gaidāma neliela bezdarba līmeņa samazināšanās, proti, no šī gada vidējā bezdarba līmeņa 6,1% apmērā līdz 5,8% nākamgad, aģentūru LETA informēja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone.

Runājot par šo gadu, NVA direktore norādīja, ka uz gada izskaņu reģistrētā bezdarba līmenis sezonalitātes ietekmē ir nedaudz paaugstinājies, decembra sākumā sasniedzot 6,0%. NVA pašlaik ir reģistrētas 32 814 vakances, un darba devēji turpinot aktīvu sadarbību ar aģentūru, lai atrastu sev nepieciešamo darbaspēku dažādos Latvijas reģionos.

Simsone prognozēja, ka 2020.gada pirmajā ceturksnī bezdarba līmenis varētu sasniegt 6,4% un tradicionāli samazināties otrajā ceturksnī.

Savukārt attiecībā uz Eiropas Savienību (ES), šis gads ir bijis izaugsmes gads ar vēsturiski augstāko nodarbināto skaitu, proti, 241,5 miljoni nodarbināto, lai gan izaugsmes tempi, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, visās ES dalībvalstīs palēninās, informēja NVA direktore.

Simsones ieskatā, digitalizācijas un automatizācijas laikmetā svarīga ir regulāra pašizglītošanās un pašiesaistīšanās, turklāt dažādās jomās, aktīvi iesaistoties arī mūžizglītībā. Šī iemesla dēļ šogad Somijas valdība ES prezidentūras laikā un sadarbībā ar akadēmisko personālu un privātā sektora pārstāvjiem visiem ES iedzīvotājiem ir izveidojusi digitālo apmācības rīku, lai sekmētu praktisko izpratni un informētību par mākslīgo intelektu visā ES. Līdz 2020.gada beigām šis rīks būs pieejams visās ES dalībvalstu valodās.

NVA ik dienu klātienē visā Latvijā apkalpo vairāk nekā 1000 klientu, katru no viņiem aicinot izmantot individuālās karjeras konsultācijas par iespējām darba tirgū. NVA, līdzīgi kā citi Eiropas nodarbinātības dienesti, par prioritāti ir izvirzījusi personalizētāku sadarbību ar klientu, norādīja Simsone. 

Viņa minēja, ka šogad ir ieviesta iespēja ne tikai pieteikties, bet arī iegūt bezdarbnieka statusu elektroniski un saņemt visu nepieciešamo informāciju, lai jau pirmajā bezdarba mēnesī klients aktīvi varētu sākt individuālos darba meklējumus, tādējādi mazinot administratīvo slogu un sekmējot ātrāku atbalstu bezdarba situācijā nonākušajām personām, kuras pašas aktīvi iesaistās darba meklējumos.

Kā informēja aģentūras direktore, ļoti būtiska ir sadarbība ar darba devējiem, pašvaldībām un sociālajiem partneriem visos Latvijas reģionos, jo tā sekmē iespēju rast katram klientam individuāli atbilstošas nodarbinātības formas, tādēļ NVA izsaka pateicību par līdzšinējo sadarbību un konstruktīvajiem priekšlikumiem aģentūras pakalpojumu pilnveidei. 

"Pateicoties darba devēju atsaucībai, bezdarbnieku apmācība pie darba devēja un pēc darba devēju pieprasījuma ir visefektīvāk sekmējušas vajadzīgo darbinieku piesaisti, un nākamajā gadā šie atbalsta pasākumi tiks turpināti," uzsvēra Simsone.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu