Izskatās, ka marihuānas smēķēšana var izmainīt sirds struktūru (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Marihuāna. Ilustratīvs attēls
Marihuāna. Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jaunā pētījumā marihuānas smēķēšanu zinātnieki saistījuši ar izmaiņām cilvēka sirds struktūrā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “JACC Cardiovascular Imaging”, zinātnieki intervēja 3407 pētījuma dalībniekus, kā arī izanalizēja to sirds skenējumus. Brīvprātīgie tika sadalīti trīs kategorijās: tie, kuri apgalvoja, ka nekad nav smēķējuši marihuānu vai darījuši to retāk par reizi mēnesī; tie, kuri marihuānu regulāri katru dienu vai nedēļu smēķējuši līdz pieciem gadiem pirms intervijas; un tie, kuri marihuānu vismaz piecus gadus smēķē regulāri joprojām.

Brīvprātīgo vidējais vecums bija 62 gadi. No viņiem 47 bija regulāri marihuānas smēķētāji, 105 to smēķēja iepriekš, bet 3255 to nekad nebija smēķējuši vai darīja to reti.

Dalībniekiem, kuri regulāri smēķēja marihuānu, lielākoties bija lielāks sirds kreisais kambaris, kā arī agrīnas sirds funkciju traucējumu pazīmes nekā tiem, kuri marihuānu nesmēķēja. Tiesa, kreisā kambara masas, izsūknētā asiņu daudzuma katrā sirds sitienā vai pārējo trīs kambaru izmēra un funkciju ziņā atšķirības starp brīvprātīgo grupām nebija.

Salīdzinot ar nesmēķētājiem un tiem, kuri to bija bieži smēķējuši pagātnē, pašreizējie marihuānas smēķētāji bija jaunāki vīrieši, smēķēja arī tabaku un bija nesociāli.

Pētniekiem nav skaidrs, kas slēpjas aiz šīs saiknes. Atklājums būtu jāuztver kritiski, jo ir nepieciešami vēl vairāki pētījumi, lai skaidrotu šīs asociācijas.

“Veselības aprūpes profesionāļiem un likumdevējiem būtu jābūt piesardzīgiem attiecībā pret marihuānu, kamēr nav veikti sistemātiski pētījumi,” komentēja pētnieki.

Ņemot vērā, ka marihuānu smēķē vairāk nekā 192 miljoni pasaules iedzīvotāju un tā ir legāla daudzos pasaules reģionos, potenciālie marihuānas smēķēšanas blakusefekti joprojām tiek pētīti.

Kā izdevumam “Newsweek” komentēja pētījuma galvenais autors Muhameds Kandži, “lai arī ir daudz pētījumu par tabakas smēķēšanas ietekmi uz veselību, joprojām ir maz zināms, kā to ietekmē marihuāna”.

Pētījuma autori arī uzsver, ka šis pētījums ir limitēts, jo lielākā daļa brīvprātīgo bija eiropeīdās rases pārstāvji, un viņi varēja arī noklusēt patiesos marihuānas smēķēšanas paradumus.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu