ECT atzīst par pamatotu Lietuvas lēmumu izraidīt "Rossija-24" žurnālistus (3)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Cilvēktiesību tiesas ēka Strasbūrā
Eiropas Cilvēktiesību tiesas ēka Strasbūrā Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ceturtdien atzina, ka Lietuva nav pārkāpusi četru Krievijas valsts televīzijas kanāla "Rossija-24" žurnālistu tiesības, 2016.gadā izraidot viņus no Lietuvas.

Lietuvas Valsts drošības departaments (VSD) 2016.gada martā atzina par valstī nevēlamām personām un izraidīja šā telekanāla reportieri un trīs operatorus, kas izturējās huligāniski un provokatīvi, mēģinot iekļūt Lietuvā notiekošajā ikgadējā Krievijas opozīcijas forumā.

Migrācijas departaments liedza viņiem iebraukšanu valstī uz vienu gadu, atsaucoties uz VSD informāciju, ka šie žurnālisti rada apdraudējumu valsts drošībai.

Krievijas pilsoņi izraidīšanu apstrīdēja Lietuvas tiesās, taču viņu prasības tika noraidītas.

"Lietā nav nekā tāda, kas liecinātu, ka tiesas būtu kļūdījušās savos vērtējumos vai nepamatoti piemērojušas likumus," norādījusi Strasbūras tiesa.

Lietuvas Galvenā administratīvā tiesa konstatēja, ka Krievijas telekanāla žurnālistu komanda ieradusies Lietuvā, lai gan forumā nav bijusi akreditēta, un centusies tur iekļūt ar viltību, izprovocējot konfliktu ar apsardzes darbiniekiem. Tā pieminēja incidentu, kurā žurnālisti uzmākušies Krievijas opozīcijas aktīvistam, bijušajam pasaules čempionam šahā Garijam Kasparovam, cenšoties viņu filmēt nevis ar profesionālu tehniku, bet ar mobilajiem tālruņiem un tā parādot, ka viņu mērķis nav vākt informāciju, bet rīkot provokācijas.

Krievijas pilsoņi apgalvo, ka savu darbu esot darījuši mierīgi, cenšoties uzrunāt un nofilmēt foruma dalībniekus, taču daži foruma rīkotāji un dalībnieki viņiem esot uzbrukuši.

Taču ECT atzinusi, ka žurnālisti, neraugoties uz to, ka policija viņus jau bija brīdinājusi, nākamajā dienā centušies dalībniekus filmēt ar mobilo tālruni, un saņemta arī informācija, ka pēdējā pasākuma dienā viņi varētu sarīkot jaunu konfrontāciju.

"Tiesa nesaredz iemeslu nepiekrist atzinumam, ka izraidīšana un iebraukšanas aizliegums bija nepieciešami no valsts drošības viedokļa," norādīts Strasbūras tiesas atzinumā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu