Zinātnisks veids, kā nepārēsties Ziemassvētkos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pixabay.com

Ziemassvētki ir slaveni ne tikai ar dāvanām un eglīti, bet arī ar zirņu, štovētu kāpostu, karbonāžu, kotlešu, cepešu un vārītu kartupeļu kalniem, ar ko Ziemassvētku vakarā nokrauti viesistabas galdi. Ziemassvētkos cilvēks parasti neierobežo sevi un kā nākas pieliek māgu, tāpēc pārēšanās un no tās izrietošās sekas ir visai bieža parādība.

Pētījumos pierādīts, ka cilvēki svētku laikā ne vien ātrāk pieņemas svarā, bet no šiem liekajiem kilogramiem ir arī grūtāk tikt vaļā. Tāpēc zinātnieki veica īpašu pētījumu, kurā aplūkoja Ziemassvētku ietekmi uz cilvēka veselību un svaru.

Ja uztraucies par to, ka svētku laikā pieņemsies svarā, tad informācija par to, kā ēdienu dažādība ietekmē tavus ēšanas paradumus, var tevi atturēt no pārlieku mežonīga uzbrukuma karbonāžu un kotlešu šķīvim.

Ir zināms – ja maltītes laikā tiek piedāvāts vairāk nekā viens ēdiena veids, cilvēki mēdz apēst vairāk. Šis “dažādības efekts” ir noderīgs, ja tu gribi uzturā lietot vairāk augļu vai dārzeņu, tomēr desertu un trekna ēdiena gadījumā tas vairs nav tik labi.

“Vēl tikai vienu”

Psiholoģe Laura Vilkinsone izdevumā “The Conversation” raksta, ka nesen piedalījusies televīzijas raidījumā, kurā runājusi par to, kā “dažādības efekts” var palīdzēt apēst mazāk šokolāžu pēc Ziemassvētku vakariņām.

Raidījumā viņa lūdza divas brīvprātīgo grupas izrotāt Ziemassvētku eglītes un iedeva viņiem šokolādes, ar kurām našķoties. Atklājās tas, kas pierādīts arī citos pētījumos, proti, cilvēki apēda vairāk no bļodas, kurā ir dažādas šokolādes, nekā no tās, kurā ir tikai viena veida šokolādes.

Pētnieki domā, ka “dažādības efekts” ir fenomena rezultāts, kad mūsu vēlme apēst ēdienu ar noteiktu garšu, krāsu vai tekstūru samazinās, to ēdot. Šis process palīdz mums pabeigt maltīti un nepārēsties. Tomēr tas neietekmē to, kā mēs uztveram citus ēdienus, tāpēc kāre pēc tiem šajā gadījumā nesamazinās.

Tādā veidā pārslēgšanās no viena ēdiena pie otra aizkavē sāta sajūtas rašanos, tāpēc maltīte kļūst ilgāka un apēsts tiek daudz vairāk nekā gadījumā, ja ēdiens ir viens.

Protams, ēdienu dažādība nav raksturīga tikai Ziemassvētkiem. Ēdieni ar dažādām garšām, tekstūrām, smaržām un krāsām mūs kārdina ik uz stūra. Ziemassvētku laikā vienkārši ir vairāk iespēju mieloties ar dažādiem ēdieniem. Tomēr zināšanas par “dažādības efektu” tagad var palīdzēt neuzkrāmēt uz sava pusdienu šķīvja pārāk daudz.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu