Kanādiešu zinātnieks uzbūvē pasaulē mazāko piparkūku namiņu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Kanādiešu pētnieka Trevisa Kasagrandes piparkūku namiņš ir izdekorēts ar vainagu, apsnigušu jumtu un, protams, Ziemassvētku eglīti.

Tiesa, bez mikroskopa neko no tā ieraudzīt nebūs iespējams, jo namiņa lielums ir desmit reizes mazāks par mata biezumu un 20 tūkstošus reižu mazāks par vidēja izmēra veikalā nopērkamo piparkūku namiņu.

Kasagrande izdevumam “CNN” stāstīja, ka viņš cer, ka viņa izveidotais namiņš viesīs zinātnisku ziņkārību cilvēkos, kuri nekad neko nav dzirdējuši vai domājuši par elektronu mikroskopiju.

Foto: AFP / Scanpix

Kā gan ir iespējams uzbūvēt tik sīku piparkūku namiņu? Met pie malas piparkūku mīklu, jo tā nebūs vajadzīga.

Attālinot mikroskopu, kļūst redzams, ka silikona namiņš atrodas uz aci miedzoša sniegavīra galvas. Kasagrande izmantoja jonu staru mikroskopu, lai no silikona izveidotu četras sienas un jumtu. Viņš rūpīgi durvju ailē ielika durvis, izveidoja logus un pat Kanādas universitātes un elektronu mikroskopijas centra, kurā namiņš tika radīts, logo.

Foto: AFP / Scanpix

“Dažas no šīm konstrukcijām bija netradicionālas, tāpēc man nācās izgudrot jaunu veidu, kā tās izveidot,” stāstīja Kasagrande.

Namiņš atrodas uz sniegavīra galvas, kas pats ir ļoti sīks. To var novērtēt pēc milzu baļķim līdzīgā cilvēka mata, kas nolikts blakus sniegavīram.

Tomēr šī nav pirmā reize, kad zinātnieks veicis tik sīku darbu, proti, uz Kanādas 150. dzimšanas dienu 2017. gadā viņš uz uz viena penija monētas izvietoja 10 mikrometru sīku Kanādas karogu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu