Policija turpmāk nodrošinās kontaktpersonu žurnālistiem ziņošanai par saņemtiem draudiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts policija (VP) turpmāk nodrošinās kontaktpersonu, pie kuras žurnālisti jebkurā diennakts laikā varēs vērsties, ja radīsies aizdomas par iespējamiem draudiem, kā arī sola uz saņemto informāciju operatīvi reaģēt.

Kā informēja VP, piektdien policijas pārstāvji tikās ar Latvijas Žurnālistu asociācijas pārstāvjiem, lai diskutētu, kā rīkoties situācijās, kad žurnālistiem profesionālās darbības dēļ tiek izteikti draudi.

Tikšanās laikā ar asociācijas pārstāvjiem panākta vienošanās, ka no policijas puses turpmāk tiks nodrošināta kontaktpersona, pie kuras žurnālisti jebkurā diennakts laikā varēs vērsties, ja rodas aizdomas par iespējamiem draudiem, informēja VP, solot, ka saņemtā informācija operatīvi tiks izskatīta un sekos arī attiecīga reakcija.

"Policija šādas situācijas uztver nopietni. Lai pilnveidotu policistu izpratni par tamlīdzīgām situācijām, to risināšanu, izvērtēšanu un, galvenokārt, reaģēšanu, plānotas arī apmācības policijas darbiniekiem," norādīja VP.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) bija izdevis rezolūciju iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam (KPV LV) un par mediju politikas jomu atbildīgajam kultūras ministram Naurim Puntulim (VL-TB/LNNK), aicinot kopīgi strādāt pie risinājuma situācijām, kad žurnālistiem tiek izteikti draudi viņu profesionālās darbības dēļ.

Tāpat Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" bija nobažījies par policijas kūtrumu pēc ziņošanas par vajātāju. Ar rupjiem zvaniem žurnālistiem un viņu tuviniekiem, kā arī ierakstiem sociālajos medijos kāds vīrietis ilgstoši terorizējis pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" redakciju, līdz kādu dienu vajātājs ar sēru vainagu un nenoskaidrotu šķidrumu ieradies redakcijā. Tad žurnālisti vērsušies policijā.  

"Re:Baltica" redaktore Sanita Jemberga Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" 17.decembrī stāstīja, ka sākotnēji policisti nevēlējās braukt uz izsaukumu, tomēr atbrauca, jo visi notikušā pierādījumi bija redakcijā.

Pēc 27 dienām žurnālistes tika izsauktas uz liecību sniegšanu, kur abas uzzinājušas, ka vajātājs nemaz nav pratināts, jo dzīvojot citā pilsētā. "Uz jautājumu, kā mēs varam sevi pasargāt, ja gadās nevis vienkārši kāds trakais, bet cilvēks, kurš gatavs īstenot savus draudus, atbilde bija - nu, cerēsim uz to labāko," raidījumam stāstīja Jemberga.

Latvijas Žurnālistu asociācijas valde bija vērsusies policijā, aicinot tās priekšnieki Intu Ķuzi tikties, lai pārrunātu rīcību šādos gadījumos. Asociācijas valdes priekšsēdētāja Arta Ģiga raidījumam stāstīja, ka vēlētos lai policija izveidotu sistēmu, kā šādus draudus un vajāšanu var atpazīt uzreiz ātri un reaģēt ātri, nevis tad, kad jau ir par vēlu.

Policijas priekšnieks Ķuzis raidījumam sacīja, tagad par "Re:Baltica" gadījumu ir sākts kriminālprocess par vajāšanu. Cilvēks, pateicoties asiem izteikumiem interneta platformās, jau iepriekš bijis policijas redzeslokā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu