Daudzviet Latvijā notiek Saulgriežu un svētku sagaidīšanas pasākumi (2)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes fofo, Dimantu kalns.

Visā Latvijā šodien un turpmākās dienas notiek dažādi Saulgriežu pasākumi, koncerti vai vienkārši svētku gaidīšanas pasākumi.

Pokaiņu mežā ar uguns rituālu svinēs ziemas saulgriežus

Šodien Pokaiņu mežā tiks svinēti ziemas saulgrieži, kas noslēgsies ar uguns rituālu,  informēja AS "Latvijas valsts meži" vides pasākumu speciāliste Elza Vildaus.

No plkst.13 līdz 16 Informācijas centra kamīnzālē norisināsies radošās darbnīcas. Varēs veidot putnu sēklu bumbiņas ziemai un liet sveces no izdegušo sveču atlikumiem. Materiāli būs pieejami uz vietas, taču var ņemt līdzi sveču atlikumus.

Plkst.15.30 no Informācijas centra būs jājiens uz Zikurāta kalnu, kur plkst.16 norisināsies uguns rituāls. Pie ugunskura būs pieejama tēja un putra.

Ziemassvētku brieži un mini zoo bērniem

Svētku gaidīšanas laiks, skolēnu brīvdienas un ģimenes kopābūšanas laiks šodien un 29.decenbrī no plkst.12 - plkst.15 tiek atzīmēts arī "Dimantu kalnā" Rembates pagastā, Ķeguma novadā. 

Pasākums ģimenes lokā - tur Ziemassvētku vecīša rezidencē sola braucienu rūķu papa pavadībā cauri briežu dārzam un dzīvnieku barošanu, tur varēs aplūkot trušus, īpašās aitu cūkas un daudz ko citu, tāpat piedzīvot tikšanos ar Ziemassvētku vecīti un citiem svētku laika tēliem, piedalīties dažādās radošās darbnīcas.

Tukumā un apkārtnē norisināsies vairāki Ziemassvētku koncerti

Šodien Tukumā un novadā notiks vairāki Ziemassvētku koncerti, informēja Tukuma Tūrisma informācijas centrā.

Tukuma kultūras nams plkst.13 būs sagatavojis Ziemassvētku koncertu "Bērnības stāsts", kurā piedalīsies Uģis Roze un Ginta Krievkalna, kā arī Kristaps Krievkalns, Ēriks Upenieks un Ēriks Kiršfelds.

Tāpat šodien no plkst.16 līdz 18 Pilsētas parka Rūķu namiņā būs iespējams tikties ar Ziemassvētku vecīti.

Tukuma evaņģēliski luteriskajā baznīcā plkst.17 izskanēs Adventa un Ziemassvētku viduslaiku dziedājumi "Veni Emmanuel". Programmas koncepcijas pamatā ir muzikāli vizuāls uzvedums, kurā skanēs gan viduslaiku gregoriskie un ambroziskie dziedājumi, gan agrīnās daudzbalsības repertuārs. Koncertā uzstāsies Guntars Prānis un grupa "Schola Cantorum Riga". Ieeja par ziedojumiem baznīcas atjaunošanai.

Tajā pašā laikā Slampes kultūras pils aicina uz dueta "Mediante" koncertprogrammu "Klausāmstāsti". Programmas kodolu veido klausāmi lasāmstāsti un dziedamstāsti par ziemu un Ziemassvētkiem. Tā tapusi sadarbībā ar režisori Santu Tanenbergu un dzejnieci Ievu Samausku. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Dažādas aktivitātes no plkst.11 norisināsies Šlokenbekas muižā, bet filmu parkā "Cinevilla" seansos plkst.14, 16 un 18 būs iespēja noskatīties komēdiju "Jaungada taksometrs 2".

Centrāltirgū svētku ieskandināšana

22. decembrī no plkst.11 līdz 14, Rīgas Centrāltirgū, Nēģu laukumā, norisināsies Ziemassvētku ieskandināšanas pasākums. Koncertā uzstāsies grupa “Betija Bite & the Bill Brothers”, dīdžejs Sandis Soms un akordeonists Arkādijs Zimovs.

Mūzikas pavadībā tirgus apmeklētājiem būs iespēja piedalīties arī slēpņošanas spēlē un izmēģināt veiksmi dāvanu laimes akā. Tāpat būs iespēja nogaršot uztura speciālistes Lizetes Pugas sarūpētos veselīgos gardumus, kā arī piedalīties radošajās darbnīcās – piparkūku glazēšanas, ķekatu masku veidošanas, eglīšu un galda rotājumu gatavošanas, rūķu cepuru un sapņu ķērāju veidošanas darbnīcās.

Vienlaikus šodien un rīt Centrāltirgū norisināsies mājražotāju un amatnieku tirdziņš, kurā piedalīsies vairāk nekā 20 dažādu uzņēmumu un tirgotāju pārstāvji. Tirgū varēs iegādāties adījumus, keramikas izstrādājumus, virtuves piederumus un pirts lietas, izšuvumus, pinumus, sveces un dažādus pārtikas produktus.

Brīvdabas muzejā atzīmēs Ziemas saulgriežus

Ar dažādām aktivitātēm un bluķa vilkšanu Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā šodien tiks atzīmēti Ziemas saulgrieži,  informēja muzeja pārstāve Harita Maniņa.

Gada īsākā diena un garākā nakts tiks atzīmēta ar tradicionālo bluķa vilkšanu un maskoto gājienu, dažādām rotaļām kopā ar folkloras kopām, radošajām darbnīcām, kā arī amatnieku un mājražotāju tirdziņu. Ziemas saulgrieži jeb Bluķa vakars iezīmē pārmaiņas dabas ritējumā un senatnē, lai atvairītu tumsu, aukstumu un pērnā gada neveiksmes, kā arī sliktos darbus un domas. Šajā dienā no vienas sētas uz otru tiek velts Lielais bluķis, kuru ceļa beigās sadedzina, simbolizējot jauna saules gada sākumu un pašu sauli.

Muzejā svinības sāksies plkst.13 ar iešanu rotaļās un bluķa vilkšanu no Galvenās muzeja ieejas līdz Kurzemes sētai kopā ar folkloras kopu “Zvīgzna”. Plkst.14.30 gaidāmas aktivitātes folkloras kopas “Kokle” pavadībā.

Visas dienas gaitā varēs piedalīties arī sveču liešanas, salmu rotājumu veidošanas, piparkūku cepšanas un cita veida darbnīcās.

Pasākuma laikā būs iespēja arī izliet laimītes, doties izjādē zirdziņa mugurā, iepirkties Ziemassvētku tirdziņā un baudīt ziemīgus un tradicionālus gardumus “Priedes krogā”.

Rīgā iespējams apmeklēt koncertus

Ar garīgas noskaņas koncertiem, Ziemas saulgriežu svinēšanas tradīcijām un deju lielkoncertu Rīgā šodien tiks sagaidīta ceturtā advente. 

22. decembrī plkst.17 Ķīpsalas hallē notiks eju lielkoncerts “Saules spēks”, kurā piedalīsies vairāk nekā 700 dejotāju. Koncerta mākslinieciskie vadītāji ir Rolands Juraševskis un Jānis Ērglis, bet režisors un scenogrāfs – Reinis Suhanovs.

Tāpat plkst.19 Lielajā ģildē gaidāms koncerts “Ziemassvētku rapsodija”. Tajā piedalīsies Orķestris “Rīga” un soliste Evilena Protektore, bet pie klavierēm sēdīsies Andrejs Osokins. Programmā tiks atskaņota Džordža Geršvina un Ērvinga Berlina mūzika.

Savukārt plkst.20 Rīgas Svētā Pestītāja Anglikāņu baznīcā notiks koncerts “Ziemassvētku Balsis”. Tajā muzicēs jauniešu koris “Balsis”, pūtēju ansamblis, kā arī diriģents Ints Teterovskis.

Sīkāk vietnē “www.kultura.riga.lv.”

Latviešu biedrības namā koncerts “Tenoru Jaunais gads”

Rīgas Latviešu biedrības namā 22. decembrī plkst.18 notiks koncerts “Tenoru Jaunais gads”, kurā uzstāsies Latvijas Nacionālās operas solists Juris Jope, Nacionālā teātra dziedošie aktieri Kristians Kareļins un Mārtiņš Brūveris, kā arī Liepājas teātra aktieris Marģers Eglinskis.

Par pavadījumu koncertā gādās pianista Anatolija Livčas instrumentālā grupa, kurā muzicē meistari no dažādām dažādās populārās latviešu grupās un Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī.

Koncertā skanēs atpazīstamas dziesmas jaunā interpretācijā un daudzbalsībā. Programmā iekļautas dziesmas “Tava rīta kafija”, “Karameles”, “Divi eņģeļi”, “Zelta kamanas”, “Mazā”, “O, Sole Mio”, “Tavas mājas manā azotē”, “Ziemassvētku miera sardze”, “Ziemas ceļa idille” u.c. no Intara Busuļa, Dona, Mārtiņa Freimaņa, Igo, Lindas Leen u.c. dziedātāju repertuāra.

Tāpat klausītājiem tiks piedāvāti arī Jāņa Lūsēna, Zigmara Liepiņa un Raimonda Paula “zelta” repertuāra skaņdarbi.

“Koncerts ir veidots tā, lai mūsdienīgā un atraktīvā gaisotnē kā savējais varētu sajusties gan nopietns mūzikas baudītājs, gan cilvēks, kurš vēlas labi atpūsties un gūt vienkārši pozitīvas emocijas. Nopietni ir domāts par estētiski baudījumu, lai ikvienam rodas svētku sajūta un tā patīkamā kņudoņa pakrūtē, jau ienākot zālē – to nodrošinās gan skaņas, gan smaržas, gan gaismas, un visam pāri – saturs. Būs arī pārsteigumi. Kā nu bez tiem Jaungada noskaņās,” saka pasākuma rīkotāja Ilze Laila Purmaliete.

Nacionālais botāniskais dārzs šajos Ziemassvētkos pārtaps par Sveču mežu

25.decembrī no plkst. 16:00 līdz 21:00 aicinām Jūs uz Nacionālo botānisko dārzu, Salaspilī, Miera ielā 1, lai līdz ar tumsas iestāšanos svecīšu gaismā ieraudzītu dārzu, kas ikdienā ir drošs patvērums dažādiem eksotiskiem augiem.

"Nacionālā botāniskā dārza kopplatība ir 129 hektāri un, lai apskatītu visu dārzu, būtu nepieciešamas vairākas dienas. Tāpēc noskaņas baudīšanai izvēlēta pastaigu taka, kas vijās cauri rozārijam, skujkokiem un rododendriem, apmetot cilpu ap ošu un bārbeļu apstādījumiem virzienā uz oranžēriju," stāsta pasākuma organizatore Zane Rašmane.

Izgaismotajās ziemas dārza takās uzmanīgākajiem apmeklētājiem būs iespēja satikt stirnas un mežacūkas, sekot līdz sniegpārsliņu cīņai par baltiem Ziemassvētkiem, ieklausīties Ziemassvētku skaņās kopā ar Ansi Klintsonu un Gunti Branci, kā arī iepirkties mājražotāju un amatnieku tirdziņā blakus akmens dārzam. Turpat kursies arī īstās latvju saimnieces Ilzes Briedes pavards, aicinot nobaudīt svētkiem piedienīgus latvju virumus. Mazajiem apmeklētājiem būs iespēja līdzdarboties radošajās darbnīcās!

Pasākuma laikā Nacionālā botāniskā dārza oranžērija būs slēgta, mudinot apmeklētājus doties dziļāk dārzā un izbaudīt ziemas pasākuma priekšrocības.

Noskaņu pasākums "Sveču mežs" radās pirms sešiem gadiem, kad pēc privātas iniciatīvas ar tūkstošiem svecīšu tika izgaismots Skaņākalna dabas parks. Sekojot apmeklētāju vēlmēm iepazīt un atklāt arī citus dabas objektus, pasākums divus gadus noticis Sietiņiezī, bet pagājušā gadā un šogad - Nacionālajā botāniskajā dārzā.

Pasākuma laikā dārzā darbosies divas ieejas, proti, ieeja kājāmgājējiem, kas atrodas pretim Salaspils dzelzceļa stacijai un Miera ielas vārti - iebraukšanai ar autotransportu uz bezmaksas autostāvvietu dārza teritorijā.

Biļetes uz pasākumu iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs vai pasākuma dienā pie ieejas Nacionālajā botāniskajā dārzā. Bērniem līdz 6.g.v. un cilvēkiem ar kustību traucējumiem ieeja bez maksas.

Iedzīvotājus aicina iesaistīties akcijā Citāda egle

Gaidot svētkus, vides objektu festivāla "Ziemassvētku ceļš" organizatori aicina ikvienu iesaistīties akcijā "Citāda egle", sūtot foto fiksāciju par mājas, pagalma, darba vietas svētku noformējumu, kuru esat veidojuši pašrocīgi.

Šogad vides objektu festivāls "Ziemassvētku egļu ceļš" atzīmē 10 gadu jubileju, un tai par godu aicina iedzīvotājus dalīties ar savu radošumu. Šim nolūkam derēs oriģināls, radošs darbs, dekors, priekšmets vai kompozīcija, ārtelpas vai iekštelpas noformējums, ko varētu raksturot ar nosaukumu "Citāda egle". Savas neparastās idejas jānofotografē un līdz 12. janvārim jānosūta e-pastā eglufestivals@riga.lv. Darbi tiks izvērtēti, un interesantāko ideju autori - apbalvoti!

Iedvesmu radošumam var smelties, apmeklējot festivālu "Ziemassvētku egļu ceļš", kura objekti jubilejas gadā lielākoties ir apskatāmi Kronvalda parkā. Ikviens interesents līdz pat 12. janvārim tiek aicināts sekot festivāla ceļvedim un doties pastaigās, īpaši vakara stundās, kad ieslēdzas pilsētas apgaismojums.

Ziemassvētku egļu ceļu izstaigāt palīdzēs īpaši sagatavota karte, kas ir pieejama gan tīmekļa vietnē www.eglufestivals.lv, gan tūrisma informācijas centros.

Festivālu "Ziemassvētku egļu ceļš" atbalsta Rīgas dome, to organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu