Makrons aicina protestētājus nesabojāt Francijai Ziemassvētkus (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Transporta darbinieku streiks Francijā.
Transporta darbinieku streiks Francijā. Foto: GONZALO FUENTES / REUTERS

Francijas prezidents Emanuels Makrons ir vērsies pie transporta nozares arodbiedrībām, lai apturētu plašos streikus, kas apdraud ceļojumus un noteikti radīs haosu Ziemassvētku brīvdienās, ziņo BBC.

Makrons aicināja streikotājus "ievērot pamieru, cienot ģimenes un ģimenes dzīvi". Streikojošajiem strādniekiem ir jāsaprot, ka visā Francijā ir cilvēki, kas vēlas brīvdienās atkal satikties, paziņoja Makrons.

Divu nedēļu streiki par plānotajām pensiju reformām ir izraisījuši plašus traucējumus visā Francijas satiksmē. Vairākas arodbiedrības pavēstījušas, ka Ziemassvētku periodā turpinās streiku.

Vilcienu operators SNCF sacīja, ka Ziemassvētku laikā pakalpojumi tiks "nopietni ietekmēti". Jau sestdien kursēja tikai puse no parastajiem ātrgaitas TGV vilcieniem un puse metro līniju Parīzē bija slēgtas.

Dažas arodbiedrības aicinājušas svētku laikā ieturēt pauzi, taču CGT uzstāj, ka streiks jāturpina. Saskaņā ar ārkārtas plānu, kuru sagatavojis dzelzceļa uzņēmums SNCF, 23. un 24.decembrī kursēs 41% no ātrgaitas vilcienu CGT reisiem. 

Pusei no aptuveni 400 000 pasažieriem, kas iegādājušies biļetes uz šiem datumiem, tiks dota iespēja doties iecerētajos ceļojumos, bet pārējiem uzņēmums lūgs mainīt savus plānus.

Svētdien Francijā atkal nopietni traucēta vilcienu satiksme, tālsatiksmes un reģionālajiem vilcieniem kursējot ar pamatīgu kavēšanos un pēc haotiska grafika. Streiks ietekmējis arī Parīzes sabiedriskā transporta kompānijas RATP darbību. Arodbiedrības uzstāj, lai valdība atceltu iecerēto pensiju sistēmas reformu.

Daudzi francūži dodas ārpus pilsētām pavadīt brīvdienas kopā ar ģimeni un draugiem, bet nu ir nonākuši nožēlojamā situācijā vilcienu atcelšanas un nobloķēto ceļu dēļ. Lidostās atcelti arī simtiem lidojumu. 

"Streikošana ir attaisnojama un aizsargāta ar konstitūciju, taču es uzskatu, ka nācijas dzīvē ir brīži, kad der arī aicināt uz pamieru, lai cienītu ģimenes un ģimeņu dzīvi," Makrons sacīja.

Atgādinām, ka Francija šobrīd vēlas aizstāt 42 atsevišķos īpašo pensiju režīmus ar universālu pensiju sistēmu. Šobrīd daudzi dažādās nozarēs strādājošie, sākot ar dzelzceļniekiem un enerģētikas sektorā strādājošajiem un beidzot ar advokātiem un Parīzes opernama darbiniekiem bauda dažādas privilēģijas. Šīs atsevišķās sistēmas attiecīgajā nozarē strādājošajiem bieži garantē lielākas pensijas un agrāku pensionēšanos.

Taču arodbiedrības norāda, ka reformas ietekmēs arī miljoniem strādājošo privātajā sektorā, kas būs spiesti strādāt arī pēc 62 gadu vecuma sasniegšanas, ja tie vēlēsies saņemt pilni pensiju.

Pēdējā desmitgadē oficiālais pensionēšanās vecums Francijā ir paaugstināts no 60 līdz 62 gadiem, taču tas joprojām ir viens no zemākajiem turīgo valstu vidū. Piemēram, Apvienotajā Karalistē pensionēšanās vecums ir 66 gadi, un to plānots pacelt līdz 67 gadiem.

Haoss Francijas transporta sistēmā valda jau divas nedēļas, un, protestējot pret prezidenta Emanuela Makrona iecerēto pensiju sistēmas reformu, ielās izgājuši simtiem tūkstošiem cilvēku.

Ceturtdien ar arodbiedrību līderiem kompromiss netika rasts. Turpmākās saruna atliktas līdz janvārim.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu