Aptauja: Iedzīvotāji vienlīdz uzticas kā lietotu, tā jaunu auto tirgotājiem (1)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietots auto. Ford Mustang
Lietots auto. Ford Mustang Foto: Pixabay

Latvijas iedzīvotāji vienlīdzīgi uzticas kā jaunu, tā lietotu auto tirgotājiem. Kopumā 40% lietotu auto tirgotāja “Longo Latvia” organizētās aptaujas dalībnieku atzina, ka drīzāk uzticas lietotu auto tirgotājiem, un 43% - ka drīzāk uzticas jaunu automašīnu tirgotājiem.

Šī tendence ir likumsakarīga, jo lietotu auto tirdzniecības nozare valstī pamazām tiek sakārtota.

“Pircēju uzticība lietotu auto tirgotājiem pieaug, jo tirgū ienāk godīgi spēlētāji, un pamazām tiek sakārtota arī pati nozare, piedāvājot caurspīdīgu un uzticamu auto iegādes procesu. Ja kādreiz, lemjot par lietota auto iegādi, pircēji bija spiesti iegādāties “kaķi maisā” un īsti nevarēja būt pārliecināti par auto kvalitāti, tad pašlaik lietotu auto tirgū ir dalībnieki, kas auto kvalitāti pamato ar dokumentiem. Tie apliecina kā pirmo auto reģistrācijas valsti, tā odometra rādītāju patiesumu. Iespējams iegūt arī servisu vēstures pārskatu un saņemt pēcpārdošanas garantiju iegādātajam auto. Šādi pircējs var būt drošs par savu izvēli, jo pārdevējs uzņemas atbildību un garantē produkta kvalitāti,” skaidro “Longo Latvia” padomes priekšsēdētājs Edgars Cērps.

Vairums iedzīvotāju izvēlas lietotu auto

Aptauja arī rāda, ka vairums (87%) personīgo auto īpašnieku iegādājušies lietotu spēkratu, tikmēr 6% aptaujāto iegādājušies jaunu, nevis lietotu automašīnu. Savukārt 7% aptaujāto nav personīgā automobiļa.

Cērps komentē, ka, pirmkārt, šāda tendence, protams, skaidrojama ar finansiāliem apsvērumiem – lietots auto ir lētāks nekā jauns spēkrats. Otrkārt, tie ir racionāli apsvērumi – mūsdienās lietotu un mazlietotu automašīnu izvēle ir plaša, ļaujot ikvienam atrast vēlamo auto modeli par izdevīgu cenu.  

Jāatzīmē, ka arī jauni autovadītāji, kuriem vēl nav lielas auto vadīšanas pieredzes, bieži saimniecisku apsvērumu dēļ kā pirmo personīgo auto izvēlas iegādāties lietotu, bet, gūstot braukšanas pieredzi, mēdz apdomāt arī jauna spēkrata iegādi, stāsta Cērps. 

Lietotu auto visbiežāk iegādājas caur sludinājumu portāliem 

Aptaujā secināts, ka vairums iedzīvotāju (44%) lietotu auto ir iegādājušies, to noskatot auto sludinājuma portālos vai sociālajos tīklos. Katrs trešais savu lietoto spēkratu ir atradis un nopircis pie lietotu auto tirgotājiem (26%), bet 14% automobili iegādājušies no draugiem vai paziņām. Atbilstoši aptaujas rezultātiem, daži auto īpašnieki savu spēkratu iegādājušies arī ārzemēs, dažkārt automašīna saņemta arī dāvanā.

Aptauja veikta tiešsaistē šā gada decembrī, tajā piedalījušies 302 dažādu dzimumu un vecumu respondenti no visas Latvijas. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu