Dienvidosetijā patvaļīgi aizturētais gruzīnu ārsts "notiesāts" uz teju diviem gadiem (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: change.org

Starptautiski neatzītā Dienvidosetijas okupācijas vara piespriedusi gruzīnu ārstam Važam Gaprindašvili viena gada un deviņu mēnešu cietumsodu. 

Kā sarunā ar portālu TVNET atklāja Gaprindašvili meita Irina, ārsts 9.novembrī devās pie pacienta. Pēcpusdienā viņu aizturēja - it kā par neatļautu robežas šķērsošanu.

Taču Irina norāda, ka nevienā oficiālā paziņojumā nav teikts, ka Važa Gaprindašvili šķērsoja okupēto teritoriju administratīvo robežlīniju. "Mūsu rīcībā esošā informācija liecina, ka Važa tika sagūstīts pie Sakorintlo ciema, kas ir Gruzijas kontrolēta teritorija. Domājams, ka tātad viņš tika nolaupīts," uzsver Irina.

Toreiz viņām tika piespriests divu mēnešu pirmstiesas apcietinājums. Tagad okupācijas varas "tiesa" piespriedusi Gaprindašvili viena gada un deviņu mēnešu cietumsodu. Gaprindašvili notiesāts pēc Krievijas Federācijas krimināllikuma 322.panta pirmās daļas  par "Krievijas Federācijas robežas šķērsošanu bez dokumentiem, kas dod tiesības iebraukt vai izbraukt Krievijas Federācijā".

Soda termiņā tiks ietverts laiks, ko Gaprindašvili jau pavadījis apcietinājumā.

Eiropas Savienība (ES) publicējusi paziņojumu, kurā prasīts nekavējoties atbrīvot Gaprindašvili.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs atkātoti paudis atbalstu Gruzijas teritoriālajai vienotībai un uzsvēris, ka spriedums uzskatāms par nelikumīgu.

Petīciju, kurā prasīta ārsta atbīvošana, parakstījuši gandrīz 25 000 cilvēku.

"Šis nelikumīgais lēmums vēlreiz apliecina drūmo situāciju cilvēktiesību un drošības jomā, kas valda okupētajā reģionā," piektdien paziņoja Gruzijas drošības dienests.

Svētdien pie Dienvidosetijas robežām protestēja vairāki simti cilvēku, tai skaitā arī politiķi, ziņo aģentūra "Reuters".

Krievijas un separātistu spēki ik gadu par "robežu režīma" pārkāpšanu patvaļīgi aiztur vairākus simtus civiliedzīvotāju.

Važas Gaprindašvili nolaupīšana ir tikai viens no šādiem gadījumiem, taču tas piesaistījis lielu starptautisko uzmanību. Par to raksta tādi vadošie pasaules mediji kā "Reuters", par to paziņojumus raksta starptautiskās organizācijas. Atbrīvot Gaprindašvili aicinājuši arī vairāki Latvijā pazīstami cilvēki un Latvijas Ārlietu ministrija.

Pēc Krievijas-Gruzijas konflikta 2008.gadā Maskava atzina divus separātiskos reģionus Gruzijā - Dienvidosetiju un Abhāziju. Tos atzinusi saujiņa Krievijai draudzīgu valstu, piemēram, Venecuēla un Sīrija, taču pašpasludinātās Dienvidosetijas un Abhāzijas republikas nav starptautiski atzītas.

2015.gadā Krievija un Dienvidosetija parakstīja līgumu par drošības spēku integrāciju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu