Maskava sola atbildi uz ASV sankcijām Krievijas gāzesvadiem (41)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas valdība atbildēs ar pretpasākumiem uz sankcijām, ko Savienotās Valstis vērsušas pret Krievijas gāzesvadiem, pirmdien paziņojis Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien apstiprināja ASV sankcijas pret uzņēmumiem, kuri būvē cauruļvadu "Nord Stream 2" Krievijas dabasgāzes transportēšanai pa Baltijas jūru uz Vāciju un cauruļvadu "Turkstream" Krievijas dabasgāzes transportēšanai pa Melno jūru uz Turciju.

Sankciju dēļ Šveices uzņēmums "Allseas" naktī uz sestdienu apturēja līdzdalību gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecībā.

Peskovs paziņoja, ka Maskava uzskata ASV sankcijas par nepieņemamām un  īstenos atbildes pasākumus.

"Kā un kad tas tiks darīts, ir Krievijas nacionālo interešu jautājums," žurnālistiem sacīja Peskovs.

Arī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka Krievija atbildēs uz šīm sankcijām, ko raksturoja kā absolūti nepieņemamu ASV rīcību, kas pārkāpj visas starptautisko tiesību un pieklājības normas. Ministrs sacīja, ka pretpasākumi tiks īstenoti pēc situācijas izanalizēšanas ar vēsu galvu.

Peskovs norādīja, ka Maskava cer pabeigt "Nord Stream 2" projektu, neskatoties uz sankcijām.

Maskava iepriekš prognozēja, ka gāzesvads būs gatavs dažu mēnešu laikā.

Trampa administrācija iebilst pret "Nord Stream 2", skaidrojot, ka ar šo projektu tiks pastiprināta Krievijas prezidenta Vladimira Putina ekonomiskā un politiskā ietekme Eiropā. Analoģiska nostāja bija arī bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijai.

Taču ASV sankciju pasākumi izraisījuši ne vien Krievijas, bet arī Eiropas Savienības (ES) neapmierinātību, kura paziņojusi, ka tai vajadzētu pašai lemt par savu enerģētikas politiku.

Vācijas valdība pauda nožēlu par šādu sankciju piemērošanu un paziņoja, ka uzskata to par jaukšanos Vācijas iekšējās lietās. Tomēr kanclere Angela Merkele pagājušajā nedēļā lika skaidri saprast, ka Vācija neapsver pretpasākumu īstenošanu, un norādīja, ka vienīgais iespējamais ceļš ir sarunas.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu