Atrasta saikne starp kucēniem un pret antibiotikām izturīgu baktēriju uzliesmojumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mīlīgs kucēns.
Mīlīgs kucēns. Foto: Olga Tuča

Protams, kucēns dzīvnieku veikala skatlogā ir jauka lieta, tomēr pūkainais spalvu kamols var tevi padarīt pamatīgi slimu. Šāds secinājums ir radies pēc tam, kad kucēni, kas cilvēkiem pārdoti zooveikalos, saistīti ar jaunu, pret zālēm izturīgu baktēriju uzliesmojumu ASV.

ASV Slimību kontroles un profilakses centrs paziņojis, ka tiek pētīta baktērijas “campylobacter” uzliesmojuma saikne ar dzīvnieku veikala kucēniem. Šī baktērija izraisa caureju.

Līdz šim baktērijas uzliesmojums 13 ASV štatos skāris 30 cilvēkus, kas slimības simptomus sajuta kādā brīdī no 2019. gada janvāra līdz novembrim. Četri no šiem cilvēkiem tika nogādāti slimnīcā.

Lielākā daļa saslimušo ziņoja, ka ir bijuši kontaktā ar kucēniem. Piecpadsmit no šiem cilvēkiem bija saskārušies ar kucēniem no dzīvnieku veikaliem. Divpadsmit cilvēki bija saskārušies tieši ar dzīvnieku veikalu ķēdes “Petland” kucēniem, bet divi no tiem bija tās darbinieki.

“Campylobacter” baktērijas infekcija ir viena no visplašāk sastopamajiem caurejas slimību iemesliem ASV. Infekcija ir saistīta ar inficētas pārtikas lietošanu uzturā, tomēr tā var izplatīties arī ar suņu un kaķu izkārnījumu starpniecību.

Infekcijas simptomi parasti parādās divas līdz piecas dienas pēc inficēšanās, un to skaitā ir caureja, vemšana, nelaba dūša, drudzis un vēdera krampji.

Kā novērots, šis “campylobacter” baktērijas veids ir noturīgs pret dažām izplatītākajām antibiotikām.

Līdzīgs šīs baktērijas uzliesmojums, kas arī tika saistīts ar dzīvnieku veikaliem, norisinājās 2016. gadā, kad kopumā 17 ASV štatos saslima vairāk nekā 100 cilvēku. Tagadējais uzliesmojums ir cieši saistīts ar 2016. gada infekcijām.

Lai mazinātu risku sasirgt, veselības eksperti iesaka cilvēkiem pēc saskarsmes ar dzīvniekiem ar ūdeni un ziepēm rūpīgi nomazgāt rokas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu