Ministrs: Igaunija tuvākajos gados neplāno ieviest digitālo nodokli (2)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Igaunija tuvākajos gados neplāno noteikt tā dēvēto digitālo nodokli daudznacionālajām interneta kompānijām, jo valdošā koalīcija nevēlas ieviest jaunus nodokļus, kā arī tāpēc, ka Igaunija negrib nesaskaņas ar ASV, paziņojis Igaunijas finanšu ministrs Martins Helme.

"Šīs valdības koalīcijas līgumā teikts, ka mēs neveidosim jaunus nodokļus. Kad runājam par digitālo nodokli, viens jautājums ir - vai to ir iespējams izdarīt, bet cits - vai mēs gribam to izdarīt. Un atbilde ir tāda, ka vismaz divas partijas šajā valdībā negrib jaunus nodokļus," Helmes teikto citē Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Helme, kurš ir aŗī Konservatīvās tautas partijas (EKRE) priekšsēdētāja vietnieks, norādījis, ka Igaunija nevēlas vienpusēji noteikt digitālo nodokli, jo tas lielākoties ietekmēs lielos ASV uzņēmumus. Tā kā pašreizējā ASV valdība ir stingri pret to, ka Savienoto Valstu uzņēmumiem būtu jāmaksā digitālais nodoklis, ja Igaunija noteiktu šādu nodokli, tas radītu spriedzi Tallinas un Vašingtonas attiecībās,  bet Igaunija no šādas spriedzes gribētu izvairīties, paskaidrojis Igaunijas finanšu ministrs.

Viņš paudis viedokli, ka, ņemot vērā abus šos iebildumus, iespējamība, ka digitālais nodoklis Igaunijā tuvākajos gados varētu tikt ieviests, ir maza.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) koordinē 134 valstu un teritoriju centienus ieviest digitālo nodokli. Diskusijas par digitālā nodokļa ieviešanu notiek arī Eiropas Savienības līmenī.

Jau ziņots, ka Čehijas valdība novembrī atbalstīja plānu ieviest tā dēvēto digitālo nodokli. Tas paredz, ka ar 7% nodokli tiks aplikti tādu uzņēmumu kā "Google", "Amazon" un "Facebook", kā arī citu kompāniju ieņēmumi no digitālā biznesa Čehijā.  Nodoklis būs jāmaksā uzņēmumiem, kuru apgrozījums pasaulē pārsniedz 750 miljonus eiro gadā, bet ieņēmumi Čehijā ir vairāk nekā 100 miljoni čehu kronu (3,9 miljoni eiro) gadā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu