Joprojām nav apmainīti 24 miljoni latu monētu (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFI/Normunds Mežiņš

No monētām, kas nav apmainīti pret eiro, visvairāk ir jubilejas vienlatnieku; kopumā cilvēku rīcībā palikuši aptuveni 24 miljoni latu monētu, raidījumam "4. studija" pastāstīja Latvijas Bankas pārstāvis Juris Kravalis.

“Tas liecina, ka cilvēki ļoti nelabprāt šķiras no šīm savām kolekcijām, un noteikti numismātikas apgrozījums ar viņām ir diezgan liels,” sacīja Kravalis.

Latvijas Bankā latus, kaut arī tās būtu jubilejas monētas, var apmainīt pret eiro tikai pēc noteiktā kursa, taču iegādāties jubilejas lata monētas vai banknotes nav iespējams.

Līdz šim pret eiro nav apmainītas 783 tonnas monētu, bet kopumā apmainīti 96% banknošu un aptuveni 40% monētu.

Kā stāsta numismāts Madis Gerbaševskis, jubilejas monētu un to kolekciju cena mazliet kritusies.

“Tagad jau piektais gads iet, kā latu mums vairs nav, un tā vērtība, nu tas nekas iepriecinošs nebūs visiem kolekcionāriem, patiesībā ir pat nokritusies tām dārgajām monētām mazliet. Bija tas moments, kad lati mainījās uz eiro, un bija ažiotāža, ka lats tūlīt pazudīs, un gribējās sakrāt, un bija nenormāls cilvēku pieplūdums, jo visi gribēja atstāt par piemiņu, un tagad tas ir norimies," saka eksperts, kā piemēru minot stārķa monētu, kas pīķa momentā maksāja ap 35 eiro, bet tagad stārķi var nopirkt jau zem 20 eiro.

Gerbaševskis noslēgumā piebilst, ka Latvijā arvien populārāk kļūst kolekcionēt jubilejas eiro monētas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu