Sešas lietas, kas jāievēro, dodoties ceļojumā uz siltajām zemēm

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pixabay.com

Rudens un ziema ir laiks, kad iedzīvotāji visvairāk vēlas doties atpūsties uz siltajām zemēm – atvaļinājuma pavadīšana saulē patiesi var uzlabot ne tikai garastāvokli, bet arī veselību.

Diemžēl Latvijā gada aukstajā periodā saules gaismu iedzīvotāji uzņem par maz, un tas veicina D vitamīna trūkumu un palielina melatonīna ražošanu organismā, kas var radīt gan ar emocionālo, gan fizisko veselību saistītas problēmas. Taču pirms došanās tālākos ceļojumos svarīgi ir pienācīgi sagatavoties! Ar padomiem, ko ņemt līdzi un no kā labāk izvairīties, dodoties ceļojumos, dalās aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Mārīte Šukele.

#1 Vakcinēšanās

“Pirms došanās ceļojumā pirmais, kas būtu jāizdara, – jānoskaidro, vai, dodoties uz konkrēto valsti, nav nepieciešams vakcinēties. To iespējams uzzināt, sazinoties ar Latvijas Infektoloģijas centru. Tāpat, lai izvairītos no liekām raizēm pēkšņas saslimšanas vai traumas gadījumā, pirms ceļojuma jāiegādājas veselības apdrošināšanas polise,” brīdina farmaceite Mārīte Šukele.

#2 Aptieciņas sagatavošana

Gatavojoties ceļojumam, nepieciešams pārliecināties, ka ir pietiekami ikdienas medikamentu krājumi hronisku slimību, piemēram, sirds slimības, astmas, cukura diabēta, ārstēšanai. Lai tos nodrošinātu, laikus jādodas pie ārsta, jāinformē par gaidāmo ceļojumu un jāapmeklē aptieka.

Ceļojuma aptieciņā jāiekļauj arī bezrecepšu medikamenti – pret saaukstēšanos, pretsāpju, kā arī pretalerģijas līdzekļi.

Mainoties apkārtējai videi un ēšanas paradumiem, negaidīti var piemeklēt arī dažādas vēdera problēmas. Gremošanas uzlabošanai palīdzēs fermentu preparāti, savukārt pret caureju noderēs probiotikas un adsorbējošie līdzekļi, piemēram, aktivētā ogle. Nepieredzējuši ceļotāji reti aizdomājas par tādu problēmu kā aizcietējums, bet aptieciņā noteikti būtu jāiekļauj arī vēdera izeju veicinoši līdzekļi.

Ja gadās kāda trauma, noderēs brūču dezinfekcijas līdzekļi, piemēram, ūdeņraža pārskābe, un nedrīkst aizmirst arī par plāksteriem.

#3 Saules aizsargkrēms

Uzturēties saulē bez aizsargkrēma ir bīstami – āda var kļūt sarkana, sāpīga un apdegt. Savukārt ilgtermiņā var iedzīvoties arī nopietnākās veselības problēmās. Pie saules nepieradušai ādai vispiemērotākie ir krēmi ar maksimālu saules aizsardzību – SPF 50. Tikai tad, kad āda jau pieradusi pie saules, aizsargfiltru var samazināt. Ja atpūta paredzēta pie ūdeņiem, ieteicams izvēlēties ūdensnoturīgu krēmu, tomēr jāatceras, ka arī ūdensnoturīgie pēc peldes atkārtoti jāuzklāj. Vislabāk izvēlēties jau zināmu krēmu, kura iedarbība iepriekš pārbaudīta. Noderēs arī dekspantenolu saturoši krēmi, kas veicina ādas atjaunošanos pēc saules apdeguma.

#4 Piemērota apģērba izvēle

Lai arī var šķist sīkums, ļoti svarīga ir piemērota apģērba un apavu izvēle, jo tā var ietekmēt gan pašsajūtu, gan veselību. Viena no visbiežāk pieļautajām kļūdām ir došanās ceļojumā ar tikko nopirktiem apaviem, kā rezultātā tiek uzberztas tulznas, kas var arī iekaist un sagādāt nepatīkamus mirkļus ceļojumā. Tāpat nepieciešama cepure, lai sargātu galvu no pārkaršanas, un saulesbrilles acu aizsardzībai. Laikapstākļus paredzēt nav iespējams un iekštelpās var būt ieslēgti kondicionieri, tāpēc, pat dodoties uz siltajām zemēm, ieteicams līdzi paņemt siltāku jaku.

#5 Sagatavošanās lidojumam

Tālajos lidojumos, kas ilgst piecas un vairāk stundas un kuros nav iespējams izkustēties, kājas var pietūkt. Lai no tā izvairītos, sēžot ieteicams kustināt pēdas un, tiklīdz rodas iespēja, piecelties kājās. Lidojumos noder arī kompresijas zeķes, kuras uzvelkot, salīdzinot ar parastajām zeķēm, spiediens ir stiprāks pie potītes, vidējs kāju ikru daļā, bet pats vājākais uz augšstilbiem. Kompresijas zeķes uzlabo asins plūsmu kāju vēnās, tās vairs nepaplašinās un labāk noslēdzas asinsvadu vārstuļi, neveicinot asins plūsmu atpakaļ, tādējādi tiek novērsta šķidruma uzkrāšanās kājās. Lidmašīnās mitruma līmenis ir ļoti zems, tāpēc jādzer daudz ūdens.

#6 Ūdeni dzert tikai pirktu pudelēs

Ūdeni ieteicams dzert tikai no veikalā iegādātām pudelēm, nevis no krāna viesnīcā vai citās publiskās vietās, jo tā ūdens kvalitāti nevar pārbaudīt. Tas var saturēt dažādus vīrusus, baktērijas un toksīnus. Arī zobu tīrīšanā nav ieteicams izmantot krāna ūdeni. Pirms ēšanas obligāti rūpīgi jānomazgā augļi un dārzeņi un vislabāk ēst tos nomizotus. Vairākas reizes dienā mazgāt rokas ar ziepēm vai lietot mitrās salvetes un roku dezinficējošos gelus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu