Pētnieki lauza galvu, kāpēc lielās pandas mazuļi dzimst neattīstījušies

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA-AFI

Lielās pandas mazuļi parasti piedzimst savādi sīki un neattīstījušies, bet neviens nezina, kāpēc tā notiek. Arī vispārpieņemtā teorija, kas to skaidroja, nu izrādījusies kļūdaina.

Tādi zīdītāji kā lāči, suņi, kaķi, jenoti, zebiekstes un roņi mēdz pasaulē nākt kaili, mazi, vārgi un akli, tomēr, kā rakstīts jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Anatomy”, lāči pasaulē mēdz laist īpaši sīkus un neattīstītus mazuļus.

Daži pētnieki uzskata, ka tas ir saistīts ar hibernāciju jeb ziemas miegu, proti, kādā evolūcijas brīdī lāčiem saīsinājās grūtniecības laiks, lai mazulis nepiedzimtu hibernācijas laikā, savukārt tagad šo īpašību ir pārņēmušas visas lāču sugas – pat pandas, kuras ziemas miegu neguļ.

Tiesa, šajā teorijā slēpjas kāda problēma: pandu mazuļi piedzimst ārkārtīgi neattīstīti pat priekš lāčiem, bet citu lāču mazuļi piedzimst ar robustu un attīstījušos skeletu. Sārtie un neattīstītie pandu mazuļi ir izņēmums.

“Principā tie ir neattīstījušies,” paziņojumā teica pētījuma galvenais autors Peišu Lī.

Pandu mazuļi ir neaptverami sīki. Uzreiz pēc dzimšanas tie sver tikai 100 gramus, kas nozīmē, ka pandu mātīte ir 900 reizes lielāka par savu mazuli. Tikai saujiņai citu dzīvnieku, to skaitā ķenguriem un ehidnām, ir līdzīga svara attiecība.

Lielo pandu mazuļus ir ļoti grūti pētīt, jo nebrīvē to nav daudz, turklāt pēc piedzimšanas tie tiek ļoti rūpīgi sargāti, lai varētu izdzīvot. Neskatoties uz centieniem, piemēram, 1980. gados pandu pārim piedzima pieci mazuļi, tomēr visi īsi pēc dzimšanas gāja bojā.

Tomēr Lī ar kolēģiem izdevās piekļūt diviem tikko piedzimušiem un veseliem mazuļiem un izveidot to skeletu 3D modeļus. Paralēli tam pētnieki radīja arī grizlilāču, sliņķu, polārlāču, suņu, lapsu un citu dzīvnieku mazuļu skeletu modeļus.

Salīdzinot visus skeletus, pētnieki atklāja, ka pandu mazuļiem dzimšanas laikā ir pārsteidzoši vāji attīstījušies kauli.

“Ekvivalents varētu būt 28 nedēļas vecs cilvēka embrijs,” pētnieki rakstīja paziņojumā.

Citu lāču mazuļi, lai arī sīki, tomēr bija piedzimuši ar skeletiem, kas līdzīgi citām zīdītāju sugām, neskatoties uz to, vai tie guļ vai neguļ ziemas miegu.

Lāču grūtniecība kopumā noris visai neierasti. Apaugļotā olšūna vairākus mēnešus atrodas dzemdē, pirms sāk attīstīties. Pēc tam grūtniecības periods lāčiem ir divus mēnešus ilgs, savukārt pandām tas ir tikai viens mēnesis.

Pagaidām neviens nezina, kāpēc tā notiek, tomēr šis jautājums tiek aktīvi pētīts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu