Jau drīzumā: taps pasaulē pirmais koka stadions

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Zaha Hadid Architects

Leģendārās arhitektes Zahas Hadidas birojs ir saņēmis zaļo gaismu pasaules pirmā koka futbola stadiona celtniecībai, vēsta arhitektūras portāls "Dezeen". 

Savdabīgā paskata futbola stadions būs ne tikai pirmais koka stadions, bet arī pasaulē zaļākā sporta iestāde. Visa ēka būs pilnībā būvēta tikai no kokmateriāliem, un to darbinās atjaunojamā elektroenerģija. 

Zaļais stadions atradīsies Lielbritānijā, Glosteršīrā, un tajā būs iespējams sasēsties 5000 futbola skatītājiem. 

Foto: Zaha Hadid Architects

Jāteic, ka pasaulslavenajam arhitektu birojam šis bija otrais piegājiens būvatļaujas iegūšanai - pirmajā reizē, 2019. gada jūnijā, "Zaha Hadid Architects" stadiona plānojums tika noraidīts. Pasūtītāji apgalvoja, ka pirmais stadiona plāns nebūs piemērots dažādiem laikapstākļiem. Tāpat pirmajā ēkas uzmetumā netika pilnībā kompensēta zaudētā zaļā teritorija, bet ēkas iekšpusē nebija padomāts par satiksmes trokšņa izolāciju.

Foto: Zaha Hadid Architects

Tomēr otrais, uzlabotais ēkas variants vietējās institūcijas neatstāja vienaldzīgas. "Šī ēka ir ikoniska, tā varētu būt tūrisma objekts," skaidro Lielbritānijas pilsētas Stroudas pašvaldības darbiniece Miranda Kliftone. 

Koka ēkas fasādi klās caurspīdīga membrāna, kas mazinās ēnas stadiona iekšpusē, tādējādi tās nenovērsīs uzmanību sportistiem, kā arī netraucēs augt mauriņam stadiona vidusdaļā. 

Foto: Zaha Hadid Architects

Futbola stadionu apkalpos uzņēmums "Ecotricity", kas šeit ražos atjaunojamo elektroenerģiju, tādējādi padarot ēku par nulles enerģijas stadionu jeb tas patērēs tikpat elektrības, cik saražos. 

Foto: Zaha Hadid Architects

Jaunais stadions būs daļa no "Ekoparka" jeb zaļo tehnoloģiju biznesa centra. Jau patlaban Glosteršīrā darbojas FIFA pasaules kausa atzīts zaļākais futbola klubs pasaulē. Klubā spēlētāji piekopj vegānisku dzīvesveidu, lai maksimāli samazinātu ikdienas paradumu kaitīgo ietekmi uz dabu, kā arī pats futbola stadions ir veidots tā, lai tas būtu draudzīgāks videi. Pašreizējais stadions ir apstādīts ar dabīgo mauriņu, nevis mākslīgo zāli, to darbina solārie paneļi, bet laukumu laista ar sakrātu un attīrītu lietusūdeni.   

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu