Pētījums: pusaugu zēni ar progresīviem uzskatiem mēdz būt mazāk vardarbīgi (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pixabay.com

Jaunā pētījumā vēstīts, ka pusaugu zēnu izglītošana par dzimumu vienlīdzību var tos vēlāk padarīt mazāk vardarbīgus.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “American Journal of Preventive Medicine”, kopumā piedalījās 866 zēni vecuma grupā no 13 līdz 19 gadiem, kas dzīvoja Pitsburgas nabadzīgajos rajonos.

Šis pētījums ir daļa no plašākas programmas, kuras mērķis ir novērst vardarbību jauniešu vidū.

Lielākā daļa jauniešu (70%) bija afroamerikāņi. 88%  dalībnieku bija dzimuši ASV, 85% mācījās skolā.

Pētījuma aptaujā zēniem bija jāatbild, cik ļoti viņi piekrīt tādiem apgalvojumiem kā “vīrietim nekad nevajadzētu sist citam vīrietim, lai iegūtu cieņu” vai “es draudzētos ar vīrieti, kurš ir gejs”. Pētnieki arī lūdza viņiem apsvērt, ko viņi darītu situācijā, kad vīrietis stāsta sievietes aizskarošus jokus.

Aptaujā bija iekļauti arī jautājumi par vardarbību pret partneri, tā skaitā seksuāla akta uzspiešanu, draudu izteikšanu vai seksuālu darbību veikšanu ar personu, kura ir pārāk piedzērusies vai narkotisko vielu ietekmē, lai spētu pateikt nē.

Pētījumā atklājās, ka katrs trešais dalībnieks pēdējo deviņu mēnešu laikā attiecībās ir bijis vardarbīgs. Kopumā 56%  dalībnieku bija seksuāli uzmākušies kādam; 8,2% dalībnieku bija bijis sekss ar cilvēku alkohola vai narkotisko vielu reibumā; 73% dalībnieku bija kādam darījuši pāri.

Tie zēni, kuri sievietes un vīriešus uzskatīja par vienlīdzīgiem, retāk atbildēja, ka kādreiz ir bijuši vardarbīgi. Savukārt pusaudži, kuri bija redzējuši savus biedrus esam vardarbīgus, arī paši biežāk iesaistījās vardarbīgās aktivitātēs, to skaitā vardarbībā pret partneri.

Iepriekšējos pētījumos ir parādīts, ka dzimumu nevienlīdzība, homofobija, ar dzimumu saistīta apcelšana un vardarbības pret sievietēm uztveršana par normu ir atslēga tālākai vardarbībai.

Tiesa, pētnieki atzina, ka šis pētījums ir limitēts, jo visi tā dalībnieki bija no konkrētas pilsētas teritorijas un pētījuma rezultāti varētu neatbilst citām populācijām.

“Nākotnē mēs ceram veikt tādu pašu pētījumu ar jaunākiem bērniem, kas varētu būt noderīgs vardarbības novēršanā skolās,” komentēja viena no pētījuma autorēm Elizabete Millere.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu