Vai planēta mūs spēs pabarot līdz 21. gadsimta beigām? (42)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: rudyjuanito, CC BY-NC-ND 2.0

Jaunā pētījumā spriests, ka gadsimta beigās cilvēces pabarošanai  būs nepieciešams teju par 80% vairāk pārtikas nekā pašlaik.

Vācijas zinātnieki paziņoja, ka ķermeņa masas indeksa (ĶMI) pieaugums būs iemesls tam, ka indivīdam, lai izdzīvotu, būs nepieciešams vairāk kaloriju. Pētījuma autori brīdina, ka nespēja cilvēci nodrošināt ar pietiekamu daudzumu pārtikas var novest līdz lielākai globālai nevienlīdzībai.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Plos One”, pētnieki aprēķinājuši, ka kaloriju nepieciešamības palielināšanās par 60% būs pieaugošā planētas iedzīvotāju skaita rezultāts.

ANO eksperti aplēsuši, ka globālā populācija no nepilniem 7 miljardiem 2010. gadā pieaugs līdz gandrīz 11 miljardiem 2100. gadā. Noskaidrots arī tas, ka 18% no nepieciešamo kaloriju skaita pieauguma būs cilvēku auguma un svara pieauguma dēļ.

“starp 2010. un 2100. gadu vidējās nepieciešamās enerģijas daudzums, kas vajadzīgs ikdienā, pieaugs par 253 kalorijām uz cilvēku, jo pieaugs vidējais cilvēka augums un svars,” izdevumam “BBC” skaidroja viens no pētījuma autoriem Lucs Depenbušs.

“Mēs aprēķinājām,” viņš turpināja, “ka ĶMI un auguma pieaugums, kas vērojams mūsu modelī, novedīs līdz nepieciešamā kaloriju daudzuma pieaugumam.”

Kā 253 kaloriju pieaugums izskatīsies pārtikas formātā? Pētnieki saka, ka personas ēdienkartē papildus būs nepieciešami, piemēram, divi lieli banāni vai frī kartupeļu porcija.

Pētnieki arī saka, ka viņu izstrādātais modelis paredz, ka nepieciešamo kaloriju skaita pieaugums nākotnē visvairāk skars Subsahāras Āfrikas nācijas. Viņi skaidroja, ka šis reģions jau piedzīvojis strauju nepieciešamo kaloriju skaita pieaugumu, jo pieaudzis reģiona iedzīvotāju skaits.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu