VID: cigarešu kontrabandisti kļuvuši izglītotāki un konspiratīvāki (26)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts policija

Valsts ieņēmumu dienests (VID) šogad 11 mēnešos kopumā izņēmis 147,2 miljonus nelegālu tabakas izstrādājumu. Kā liecina VID vērojumi, likumpārkāpēji kļuvuši piesardzīgāki, labāk slēpj preces un reizēm pat veido sarežģītas daudzpakāpju loģistikas shēmas.

Saskaņā ar kompānijas "KPMG" veiktajiem ikgadējiem tabakas nelegālās aprites pētījumiem, cigarešu kontrabandas apkarošanā Latvija esot uz pareizā ceļa, uzskata VID. Pēdējo piecu gadu laikā cigarešu nelegālā patēriņa īpatsvars ir samazinājies gandrīz divas reizes - no 29,8% 2014.gadā līdz prognozētiem 16%-17% šogad. Arī Eiropas Savienībā kopumā ir vērojama nelegālā patēriņa samazināšanās, taču šai tendencei ir mazāka dinamika nekā Latvijā. Tas gan varētu būt skaidrojams ar to, ka šajās valstīs kontrabandas līmenis jau iepriekš bija zemāks.

Atbilstoši "KPMG" datiem, 2018. gadā nelegālā cigarešu patēriņa samazinājums reģistrēts astoņās Eiropas Savienības dalībvalstīs, starp kurām ir arī Latvija.

VID Muitas pārvalde 2019. gada 11 mēnešos ir izņēmusi 54,3 miljonus cigarešu un 48 097 kilogramus tabakas. Izņemtās tabakas ekvivalents cigaretēs ir 68,7 miljoni. Papildus VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde pēc savas iniciatīvas sāktajos kriminālprocesos ir izņēmusi 24,2 miljonus cigarešu. Tādējādi esot novērsti valstij nodarītie zaudējumi 23,7 miljonu eiro apmērā. 

2018. gadā VID muitas iestāžu kopējais izņemto tabakas izstrādājumu daudzums bija 159,4 miljoni. Pērn tika izņemti 142,5 miljoni cigarešu un 11 828 kilogrami tabakas, kuras ekvivalents cigaretēs ir 16,9 miljoni.

Šogad no nelegālas aprites visvairāk cigarešu tiek izņemtas Rīgā un Latgales reģionā, proti, uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju, - aptuveni 85% no kopējā izņemtā daudzuma. Visbiežāk cigarešu kontrabanda atklāta kravas vilcienu kontroles rezultātā. Ļoti bieži cigaretes mēdz slēpt akmeņogļu kravās, par slēptuvēm izmanto arī skaidu, minerālmēslu, lopbarības granulu un citu preču kravas. Tāpat cigaretes regulāri slēpj vilcienu konstrukcijās. Cigaretes mēdz slēpt arī, piemēram, iegremdējot cisternās ar naftas produktiem.

Cigarešu nelegālā pārvadāšana tiek rūpīgi izplānota, tostarp tās iepakojot materiālos, kurus ar skenēšanas iekārtām ir grūti uztvert, piemēram, dzelzceļa vagonos sastiprinot cigaretes plāksnēs un izvietojot gar kravas vagonu sienām.

Lai izvairītos no kriminālatbildības, kontrabandisti vienā reizē pārvadā daudz mazāku cigarešu daudzumu nekā savulaik, proti, līdz 40 000 cigarešu.

Šogad ievērojams daudzums kontrabandas cigarešu un tabakas atklāts arī ostu muitas kontroles punktos Rīgā un Ventspilī. Rīgas brīvostas muitas kontroles punktā atklāti divi gadījumi, kad jūras konteineros deklarēto preču vietā atrādās cigaretes. Kādā no Indijas nosūtītā jūras konteinerā, kurā pēc pavaddokumentiem bija jābūt tekstilpreču kravai, šī gada oktobrī tika atklāti 13,5 miljoni cigarešu. Savukārt novembrī citā jūras konteinerā, kuru bija nosūtījis kāds uzņēmums no  Apvienoto Arābu Emirātiem uzņēmumam Krievijā, tika atklāti 7,35 miljoni cigarešu.

2019. gadā ļoti liels daudzums - 9,97 miljoni - nelegāli pārvietotu cigarešu atklāts arī Ventspils ostas muitas kontroles punktā. Šīs cigarešu kravas bija paredzēts nogādāt no Lietuvas uz Zviedriju, Norvēģiju un Dāniju.

No nelikumīgas aprites izņemto cigarešu struktūra pēc izcelsmes saglabā līdzšinējo tendenci, proti, visvairāk izņemtas Baltkrievijas izcelsmes cigaretes un viltojumi. Savukārt pieaug Ukrainas izcelsmes cigarešu patēriņš.

VID novērojis, ka likumpārkāpēji kļuvuši izglītotāki un konspiratīvāki, reizēm pat izveidojot sarežģītas daudzpakāpju loģistikas shēmas, lai izvairītos no menedžeru līmeņa likumpārkāpēju aizturēšanas.

Kā samērā aktuāla problēma ir iezīmējusies tendence akcīzes preču nelikumīgajā apritē arvien plašāk izmantot modernās tehnoloģijas, tādā veidā padarot sarežģītāku likumpārkāpumu atklāšanu. Organizēto grupu dalībnieki velta papildus laiku tiesībaizsardzības iestāžu rīcībā esošā tehniskā aprīkojuma iespēju novērtēšanai un vietas izpētei plānotajai akcīzes preču pārvietošanai, norādīja VID.   

Likumpārkāpumos iesaistītās personas izpildītāju līmenī pārsvarā ir bezdarbnieki, bez oficiālās peļņas, arī jau iepriekš vairākas reizes saukti pie atbildības par analoģisku noziedzīgu nodarījumu vai pārkāpumu izdarīšanu. Aptuveni 98% pārkāpēju ir vīrieši vecumā no 18 līdz 60 gadiem. Pēc valstiskās piederības visvairāk pārkāpēju ir Baltkrievijas un Krievijas iedzīvotāji.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu