Klimata aktīvisms padarījis Grētas dzīvi laimīgāku, atklāj tēvs (1)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Grētas Tūnbergas tēvs Svante intervijā raidorgaizācijai BBC atzinis: lai arī klimata aktīvisms padarot viņa 16 gadus vecās meitas dzīvi laimīgāku, viņš neatbalstot mācību kavēšanu.

Tūbergs atklāja, ka Grēta "trīs vai četrus gadus" pirms savu pirmo protesta akciju sākšanas esot cietusi no depresijas. Viņa esot pārstājusi runāt, iet uz skolu un pat ēst. Tas esot bijis "katra vecāka lielākais murgs".

Cenšoties palīdzēt meitai, viņš sāka vairāk laika pavadīt mājās kopā ar Grētu un viņas jaunāko māsu Beātu. Grētas māte - operdziedātāja un bijusī Eirovīzijas dalībniece Malēna Ernmane - atcēla jau noslēgtos līgumus, lai vairāk pievērstos ģimenei.

Tūnbergi vērsās pie mediķiem. Grētai pirms četriem gadiem tika diagnosticēts Aspergera sindroms.

Turpmāko gadu laikā ģimenē arvien biežāk tika apspriestas un pētītas klimata pārmaiņas. Grētu šis temats ieinteresēja arvien vairāk. Viņa vecākiem, kuri ir "ļoti aktīvi" cilvēktiesību aizstāvji, sāka pārmest liekulību.

"Grēta teica: kādas cilvēktiesības tad jūs aizstāvat? Jo mēs neuztvērām klimata jautājumus pietiekami nopietni," skaidro Tūnbergs. Viņš stāsta, ka Grēta palikusi "enerģiskāka" pēc tam, kad vecāki ieviesuši pārmaiņas savā ikdienā - māte atteicās no ceļošanas ar lidmašīnu, savukārt tēvs sāka ēst vegāniski.

Tūnbergs pavada Grētu, kad viņa jahtā ceļo uz ārvalstīm. "Es to darīju tāpēc, ka zinu - tā ir pareizi. Taču mana motivācija bija nevis klimata glābšana, bet gan mans bērns," stāsta Tūnbergs. "Man ir divas meitas, kuras, godīgi sakot, ir man pašas svarīgākās. Gribu, lai viņas būtu laimīgas."

Tūnbergs norāda, ka Grēta pēc pievēršanās aktīvismam esot "mainījusies" un kļuvusi "ļoti laimīga". "Viņa dejo, daudz smejas, mums kopā ir ļoti jautri," stāsta tēvs, taču norāda uz meitas slavas ēnas pusi - ķengām no cilvēkiem, kuri "negrib ieviest izmaiņas" savā dzīvesveidā, lai mazinātu kaitējumu dabai.

Viņš īpaši noraizējies par "viltus ziņām un visu, ko cilvēki mēģina par viņu safabricēt, kā arī visu naidīgumu, kas no tā rodas". Taču Grēta "neticami labi" tiekot galā ar nelabvēļiem internetā.

Sarunas noslēgumā Tūnbergs pauda cerību, ka ģimenes dzīve kļūs "mazāk intensīva". Viņš domā, ka Grēta "ļoti grib atgriezties skolā".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu