Kaljulaidas Neatkarības dienas pieņemšanu neapmeklēs premjers un finanšu ministrs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: VALDA KALNINA/EPA

Igaunijas finanšu ministrs, Konservatīvās tautas partijas (EKRE) priekšsēdētāja vietnieks Martins Helme paziņojis, ka līdzīgi kā premjerministrs un Centra partijas līderis Jiri Ratass nākamgad valsts Neatkarības dienā, 24.februārī, neapmeklēs prezidentes Kersti Kaljulaidas rīkoto pieņemšanu. 

"Es arī nedošos uz pieņemšanu. Es zinu vēl dažus ministrus, kas neies," Helme informēja sociālajos tīklos. 

Viņš norādīja, ka ir jāuzdod jautājums, ko valsts prezidente izdarījusi nepareizi, ja pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas premjers nedosies uz pieņemšanu, lai gan Ratass pats savu lēmumu pamatoja ar vēlmi skolēnu brīvlaikā atpūsties kopā ar ģimeni. 

"Atbilde, manuprāt, ir tāda, ka uzaicinātāja nepareizi ir izdarījusi praktiski visu, ko varēja izdarīt nepareizi," rakstīja finanšu ministrs. 

Helme pauda viedokli, ka Kaljulaida kopš pirmās savas darba dienas iznīcina prezidenta varas institūtu un "to atbalstošos nerakstītos likumus, ka arī politiskās kultūras normas. Viņa pret prezidenta amatu izturas kā pret kaut kādu privātu jomu, kurā var paust savu noskaņojumu, nevis kā pret valsts institūciju. Tādējādi nekādi nevar prasīt, lai uz viņas uzaicinājumu atbildētu "aiz cieņas pret institūciju"."

Attiecības starp Igaunijas prezidenti un premjeru pēdējā laikā aptumšojuši vairāki skandāli, kas saistīti ar Ratasa valdībā esošajiem politiķiem no EKRE

Jau vēstīts, ka Igaunijas premjers gada intervijā telekanālam ETV+ pastāstīja, ka valsts svētkos viņš noteikti piedalīsies pasākumos Tallinas Vabaduzes (Brīvības) laukumā, būs klāt arī parādē un citās norisēs. 

"Ja jūs interesē, vai es domāju apmeklēt svinīgo pieņemšanu pie prezidentes, tad varu teikt - esmu jau informējis prezidenti, ka diemžēl nebūšu Igaunijā, jo skolas brīvlaiku man gribētos pavadīt kopā ar ģimeni," viņš atzina. 

Uz jautājumu, vai attiecībās starp viņu un prezidenti "pār ceļu nav pārskrējis melns kaķis", jo Kaljulaida nesen izteicās, ka Ratasa valdība uzskatāma par apdraudējumu nacionālajai drošībai, valdības vadītājs atbildēja: "Nacionālajai drošībai un konstitucionālajai kārtībai Igaunijā nekas nedraud. Valdība nostiprina to pamatus, nevis vājina tos. Man ļoti žēl, ka prezidentei radies tāds viedoklis, bet viņai ir tiesības uz to." 

"Es personiski neuzskatu, ka starp [valdības rezidenci] Stenboka namu un [prezidenta pili] Kadriorgu būtu pārskrējis melns kaķis. Ir ļoti svarīgi uzturēt dialogu, un mūsu valsts prezidenti es cienu," uzsvēra Ratass.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu