Valsts īstenošana un biosociālās saiknes

#RokuRokāZinātnei
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

#RokuRokāZinātnei - pārraide, kurā četrās sērijās iepazīstam četru dažādu universitāšu un pētniecisko institūtu zinātniekus un viņu pētniecības projektus. Šie ir stāsti par aizrautību pētniecībā un zinātnes pienesumu mums visiem. Šoreiz saruna ar sociālo antropologu Klāvu Sedlenieku - Rīgas Stradiņa universitātes vadošo pētnieku projektā "Valsts īstenošana un biosociālās saiknes (RELATE.LV)". 

Sedlenieks par valsti, kas uztver ģimeni kā mežonīgu un kontrolējamu teritoriju

Kā minēts projekta aprakstā - projekta RELATE.LV galvenais mērķis ir iegūt unikāli detalizētu empīriski pamatotu izpratni par mijiedarbību starp biosociālo saikni (radniecību) un valsts īstenošanas praksēm. Šis projekts balstās uz teorētiska pieņēmuma, ka valsts veidojas diskursīvi, t.i., tiek performēta. Projekts savieno jaunākās atziņas kompleksu sabiedrību radniecības izpētē un teorijas par valsts performēšanu/veidošanu, tādā veidā zondējot mūsdienu valsts pašu kodolu. 24 mēnešu laikā pētnieki apkopo un analizē datus, kas iegūti etnogrāfiskā lauka darbā, no publiski pieejamiem tekstiem un ar interviju palīdzību dažādās Latvijas vietās. Tādējādi tiks iegūts ieskats valsts īstenošanā caur 5 dažādām dimensijām, tajā skaitā ikdienas dzīvi, saskarsmi ar birokrātijām, cilvēku ģenealoģiskās pagātnes izpēti un izaicinājumiem, ko izraisa atklājumi ģenētikā.

Projekta ietekmi nosaka divu veidu pienesumi: 1) teorētiskais devums, papildinot zinātnisko literatūru par valsti un radniecību (ar rakstu un konferenču dalības palīdzību); 2) socio-ekonomiskais pienesums, kas tiek veicināts, organizējot seminārus ar rīcībpolitikas veidotājiem, kā arī ar publisko lekciju palīdzību. Iegūtie rezultāti tālāk attīstīs mūsdienu valsts fenomena izpratni, kā arī veidos pamatus, lai valsts formālā struktūra tiktu pielāgota pastāvošajām neformālajām izpratnēm un praksēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu