Lietuvā sāk izmeklēt Honkongas protestētājiem veltīta krusta apgānīšanu Krustu kalnā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Lietuvas tiesībsargājošās iestādes pirmdien nolēmušas sākt izmeklēšanu par iespējamu Honkongas protestētājiem veltīta krusta apgānīšanu Krustu kalnā pie Šauļiem.

Policija un prokuratūra reaģējušas uz ierakstiem, kas aizvadītajā sestdienā publiskoti sociālajā tīklā "Twitter". Īsā videoierakstā redzams, kā kāda tūriste izceļ no zemes un nicīgi aizsviež prom krustu ar uzrakstu "Atbalsts Honkongai", ķīniešu valodā paziņodama: "Metam to prom. Šodien esam izdarījuši labu darbu. Mūsu dzimtene ir diža."

Uz cita krusta, kas veltīts kādai lietuviešu dzimtai, atstāts uzraksts ķīniešu valodā: "Ceru, ka visi protestētāji tarakāni mirs un Honkongā drīz iestāsies miers."

Uzrakstus no ķīniešu valodas iztulkojuši angliski un tviterī ievietojuši Honkongas protestu atbalstītāji.

Šauļu policisti svētdien apmeklēja Krustu kalnu, uzlasīja izmētātos un apkrāsotos krustus un saveda tos kārtībā.

Izmeklēšana tiks veikta saskaņā ar Lietuvas kriminālkodeksa pantu, kas paredz atbildību par vandalismu kapos vai citā publiskā piemiņas vietā vai šīs vietas apgānīšanu rasistisku, nacionālistisku vai reliģisku iemeslu dēļ, par ko draud sodīšana ar sabiedriskajiem darbiem, naudassods vai brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem, teikts Policijas departamenta paziņojumā.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs paudis nožēlu par šo incidentu, nosaucot to par apkaunojošu vandālisma aktu un vienlaikus uzsverot, ka turpmākā Lietuvas diplomātiskā dienesta reakcija uz notikušo būs atkarīga no izmeklēšanas rezultātiem.

"Kad saņemsim policijas izmeklēšanas rezultātus, varēsim izdarīt vairāk secinājumu. Ja tas nav saistīts ar valsts līmeņa iejaukšanos, ar to arī aprobežosimies. Ja tas būs kaut kas vairāk, varēsim aktīvi reaģēt, tomēr ceru, ka tas nebūs vajadzīgs," viņš norādījis.

Krustu kalns ir pasaulē pazīstama Lietuvas katoļu svētvieta, kuru ik gadus apmeklē tūkstošiem svētceļnieku un tūristu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu