Pēc "Gazprom" piederošo "Conexus" akciju izsoles valdība lems, vai izmantot pirmpirkuma tiesības (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis piedalās VAS "Valsts nekustamie īpašumi" Klientu forumā, kurā iepazīstina ar uzņēmuma jauno stratēģiju, kā arī ar koncepciju "Nākotnes birojs", kas paredz jaunu pieeju darba vides veidošanai publiskajā sektorā".
Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis piedalās VAS "Valsts nekustamie īpašumi" Klientu forumā, kurā iepazīstina ar uzņēmuma jauno stratēģiju, kā arī ar koncepciju "Nākotnes birojs", kas paredz jaunu pieeju darba vides veidošanai publiskajā sektorā". Foto: Ieva Makare/LETA

Pēc Krievijas valsts kontrolētajam dabasgāzes koncernam "Gazprom" piederošās Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akciju paketes izsoles noslēguma valdība varēs lemt, vai izmantot pirmpirkuma tiesības šo akciju iegādē, apliecināja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

Līdz ar to nākamies soļi šajā jautājumā būs atkarīgi no valdības lēmuma - izmantot vai neizmantot pirmpirkuma tiesības, pauda valsts sekretārs. 

Ja Ministru kabinets (MK) izlemtu šīs tiesības neizmantot, tiks pārbaudīta potenciālā jaunā akciju īpašnieka atbilstība Nacionālās drošības likuma (NDL) prasībām jeb tam, vai akciju nonākšana jaunā īpašnieka kontrolē nav pretrunā ar valsts drošības interesēm, skaidroja Eglītis.

Saskaņā ar NDL valdība lemj par personas ietekmes saglabāšanu vai atļauju ietekmes iegūšanai nacionālajai drošībai nozīmīgās komercsabiedrībās, kā arī par atļauju kritiskās infrastruktūras nodošanai valdījumā vai īpašumā citai personai.

EM galvenais ierēdnis pieļāva, ka 2.janvārī ministrija varētu saņemt oficiālu informāciju no "Gazprom" par to, kas ir "Conexus" akciju izsoles uzvarētājs.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) vadītājs Rolands Irklis iepriekš intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka SPRK savukārt vērtēs, vai jaunais akcionārs atbilst Eiropas Savienības (ES) direktīvas un Enerģētikas likuma prasībām, proti, vai tas nav saistīts ar dabasgāzes piegādi vai tirdzniecību. 

Ja šādas problēmas netiks konstatētas, SPRK sniegšot atzinumu, ka "Conexus" ir izpildījis nosacījumus, kuri bija iekļauti pagājušā gada lēmumā par sertifikāciju, un ka visas sertificēšanas prasības ir izpildītas, norādīja Irklis.

Kā ziņots, 34,09911% "Conexus" akciju izsolē, kas pirmdien notika "Gazprom" elektroniskajā tirdzniecības platformā, noskaidrots akciju paketes pircējs, paziņojusi Krievijas kompānija. Izsolē piedalījās divi pretendenti. Uzvarētājs pagaidām netiek atklāts.

Iepriekš ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) atzina, ka "Gazprom" ir tiesības pārdot sev piederošās "Conexus" akcijas jebkuram investoram. Vienlaikus ministrs lika noprast, ka Latvija izolē nepiedalīsies.

Ekonomikas ministrs norādīja, ka Latvijai ir "Conexus" akciju pirmpirkuma tiesības, tāpēc par visiem plānotajiem darījumiem ar šīs kompānijas akcijām būs jālemj Ministru kabinetam. Pagaidām nav zināms, kad valdība varētu šo jautājumu skatīt.

jau ziņots, ka arī otrs "Conexus" privātais akcionārs - investīciju fonds "Marguerite Fund" - iepriekš paziņoja, ka pārdos tam piederošos 29,06% "Conexus" akciju. Pircējs būs Japānas kompānijas "Marubeni" fonds. Arī par šo darījumu vēl jālemj Latvijas valdībai.

"Conexus" ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Fund" - 29,06% akciju. 

"Conexus" tika dibināts 2016.gadā reorganizācijas rezultātā, no "Latvijas gāzes" nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas darbības virzienus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu