Ziemeļkoreja pārtrauc kodolizmēģinājumu un starpkontinentālo raķešu izmēģinājumu moratoriju (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Ziemeļkoreja pārtrauc moratoriju, ko tā bija noteikusi kodolizmēģinājumiem un  starpkontinentālo raķešu izmēģinājumiem, paziņojis Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns.

Viņš arī brīdinājis, ka drīzumā Phenjana demonstrēs jaunu stratēģisko ieroci, tomēr nav sniedzis par to sīkākas ziņas.

Tomēr Kims  atstājis iespējas dialogam ar Vašingtonu, norādot, ka tas, vai Ziemeļkoreja veiks izmēģinājumus un cik liels būs to mērogs, būs atkarīgs no ASV attieksmes.

Ar šiem paziņojumiem Kims nācis klajā otrdien, noslēdzot valdošās Strādnieku partijas četru dienu plēnumu Phenjanā, trešdien vēsta Ziemeļkorejas oficiālā informācijas aģentūra KCNA.

Kims sacījis, ka izmēģinājumu moratorijs Ziemeļkorejai vairs nav saistošs, jo ASV turpina kopīgas militārās mācības ar Dienvidkoreju, kā arī nevēlas atvieglot pret Ziemeļkoreju noteiktās sankcijas.

"Šādos apstākļos mums nav iemesla turpmāk uzskatīt šo apņemšanos [pārtraukt izmēģinājumus] par saistošu. Šīm saistībām nav partnera,"  Ziemeļkorejas līdera teikto citē KCNA.

Kims arī brīdinājis, ka "tuvākajā laikā pasaule redzēs Ziemeļkorejas jauno stratēģisko ieroci", tomēr sīkāk par to nav izteicies.

Viņš arī atzinis, ka starptautiskās sankcijas būtiski kaitē Ziemeļkorejas ekonomikai un mudinājis valsts iedzīvotājus "savilkt jostas".

Komentējot  Ziemeļkorejas līdera izteikumus, ASV prezidents Donalds Tramps norādīja, ka 2018.gada jūnijā ar Kimu parakstījis paziņojumu par Ziemeļkorejas denuklearizāciju un pauda pārliecību, ka Kims ievēros šajā dokumentā ietvertās apņemšanās.

"Es domāju, ka viņš ir vīrs, kas tur savus solījumus," sacīja Tramps reportieriem savā golfa klubā Floridā, kur viņš pavada svētku brīvdienas.

Par moratoriju kodolizmēģinājumiem un tālas darbības rādiusa raķešu izmēģinājumiem Ziemeļkoreja paziņoja 2018.gada aprīlī.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu