Pēc uzbrukuma vēstniecībai Bagdādē Pompeo atliek vizīti Ukrainā

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo nolēmis atlikt vizīti Ukrainā un vēl četrās valstīs, ņemot vērā situācijas saasināšanos pēc Irākā, Bagdādē nule  pieredzētā protestētāju uzbrukuma Savienoto Valstu vēstniecībai.

Bija plānots, ka Pompeo Ukrainā ieradīsies ceturtdienas vakarā. Tai vajadzēja kļūt par Pompeo pirmo vizīti šajā valstī, kas nonākusi ASV prezidenta Donalda Trampa impīčmenta skandāla centrā.

Vizītes gaitā plānots apmeklēt arī Baltkrieviju, Kazahstānu, Uzbekistānu un Kipru.

Pompeo vizīti atlicis, "lai turpinātu sekot līdzi šā brīža situācijai Irākā un gādātu par amerikāņu drošību Tuvajos Austrumos", trešdien sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretāre Morgena Ortagusa.

Pompeo vēlas vizītes pārplānot vistuvākajā laikā.

Kijevā Pompeo plānoja tikties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Bija iecerētas tikšanās arī ar Ukrainas reliģiskajiem, pilsoniskās sabiedrības un biznesa līderiem, lai runātu par cilvēktiesībām, investīcijām, ekonomiskajām un politiskajām reformām.

Jau vēstīts, ka tūkstošiem saniknotu protestētāju otrdien ieradās pie ASV vēstniecības Bagdādē, reaģējot uz nesenajiem ASV uzlidojumiem Irānas atbalstītā šiītu paramilitārā grupējuma ""Hizbollah" brigādes" ("Kataib "Hizbollah") mērķiem Irākas rietumos, kuros zaudēja dzīvību vismaz 25 kaujinieki.

Protestētāji pārrāpās nocietinātajam mūrim ap vēstniecības teritoriju, kā arī izgāza vārtus. Vairāki desmiti cilvēku piekļuva galvenajai vēstniecības ēkai līdz aptuveni 200 metru attālumam, taču nespēja tikt pāri nākamajam mūrim.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka par protestētāju uzbrukumu vēstniecībai būs jāatbild Irānai.

"Viņi [Irāna] samaksās ļoti lielu cenu! Tas nav brīdinājums, tie ir draudi," tviterī ierakstīja Tramps.

Tomēr vēlāk uz žurnālistu jautājumu, vai viņš paredz ASV karu ar Irānu, Tramps atbildēja noliedzoši.

ASV nosūtīs papildu 750 karavīrus uz Irāku, paziņojis Pentagons, šādi reaģējot uz proirāniski noskaņotu protestētāju uzbrukumu Savienoto Valstu vēstniecībai Bagdādē.

Paredzams, ka 750 ASV karavīri ieradīsies Irākā no Kuveitas.

Pentagons arī paziņoja, ka nosūtīs vēl apmēram 3000 karavīru uz Tuvo Austrumu reģionu. Pēc amatpersonu neoficiāli teiktā, šie karavīri tiks izvietoti Kuveitā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu