Ātrās palīdzības mediķiem Jaungada dienā bijis salīdzinoši maz darba

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lita Krone/LETA

Šajā jaungada dienā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbiniekiem bijis mazāk darba nekā citos gados 1.janvārī, turklāt šī gada sagaidīšanas svinībās cilvēki guvuši mazāk tipisko ar svētkiem saistīto traumu,  informēja NMPD pārstāve Arita Freimane.

Arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) pārstāve Ilga Namniece pastāstīja, ka šī gada pirmā diena mediķu darbā bijusi visai mierīga - gan salīdzinājumā ar ikdienu, gan ar citiem gadiem.

Laika periodā no 1.janvāra plkst.8 līdz 2.janvāra plkst.8 RAKUS palīdzība sniegta 168 cilvēkiem - 108 pacientus atvedušas NMPD brigādes, bet 60 cilvēki slimnīcā ieradušies pašu spēkiem. Palīdzība dažādu ar svētkiem saistītu traumu dēļ sniegta 39 pacientiem, taču tikai pieci no tiem stacionēti.

Minētie 39 pacienti pārsvarā guvuši sasitumus, smadzeņu satricinājumu un galvas sasitumus, kā arī izmežģījumus vai lūzumus. Šajos gadījumos personām nebija nepieciešamības palikt slimnīcā, informēja RAKUS pārstāve. Savukārt saistībā ar pieciem pacientiem, kuri ar traumām stacionēti, novērojamas tādas traumas kā lauzta roka un stipri sasista galva.

Namniece skaidroja, ka par traumu smagumu arī norāda zemais stacionēto pacientu skaits.

RAKUS pārstāve uzsvēra, ka smagas traumas svētku laikā pārsvarā bijušas saistītas ar neuzmanīgu pirotehnikas izmantošanu.

RAKUS ārsts traumatologs-ortopēds Mārtiņš Tēcis atzina, ka katru gadu pirotehnisko līdzekļu palaišanas laikā cietušajiem neatgriezeniski tiek norauti pirksti, kuri pēc tam vienkārši nav atrodami. "Cilvēki nopietni savainojas un gūst apdegumus. Savainojumi, ko gūst uguņotāji, atstāj ļoti nopietnas sekas un ietekmē ne tikai cietušā darba spējas, bet arī ģimenes un tuvinieku dzīves," norādīja ārsts.

Savukārt RAKUS Ķirurģiskās infekcijas klīnikas Apdegumu centra ārsts Andrejs Levins uzsvēra - lai gan plašāka sabiedrība katru gadu tiek informēta par piesardzību, lietojot pirotehniku, Apdegumu centrā katru gadu nonāk pacienti, kuri neuzmanīgi vai pārgalvīgi rīkojušies ar pirotehniku, vai arī nav turējušies drošā attālumā no sprāgstošiem pirotehnikas izstrādājumiem.

Jau vēstīts, ka NMPD no 31.decembra līdz 1.janvārim slimnīcā ievedis 20 cilvēkus, kuri alkohola reibumā bija guvuši dažādas traumas, savukārt no Daugavpils slimnīcas tika ievests viens cilvēks, kurš traumu guvis, darbojoties ar pirotehniku, piebilda Prutkova.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu