Pēc Trampa norādījuma izšautas raķetes uz Bagdādes lidostu, nogalinot Irānas ģenerāli (54)

TVNET/LETA/AFP/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Raķešu uzbrukuma vieta pie Bagdādes lidostas. 3.janvāris, 2019
Raķešu uzbrukuma vieta pie Bagdādes lidostas. 3.janvāris, 2019 Foto: Reuters/ScanPix

Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Kasems Soleimani, kurš piektdien gāja bojā raķešu uzbrukumā Bagdādes lidostai, ir nogalināts pēc ASV prezidenta Donalda Trampa norādījuma, paziņoja ASV Aizsardzības ministrija.

"Pēc prezidenta norādījuma ASV armija ir īstenojusi apņēmīgu aizsardzības akciju, lai aizstāvētu ASV personālu ārvalstīs, nogalinot Kasemu Soleimani," teikts Pentagona paziņojumā.

"Ģenerālis Soleimani aktīvi izstrādāja plānus uzbrukt amerikāņu diplomātiem un karavīriem Irākā un visā reģionā. Ģenerālis Soleimani un viņa "Kudsas spēki" bija atbildīgi par simtiem amerikāņu un koalīcijas karavīru nāvi un vēl tūkstošiem ievainošanu."

"Ģenerālis Soleimani arī apstiprināja uzbrukumus ASV vēstniecībai Bagdādē, kas notika šonedēļ," teikts Pentagona paziņojumā. 

Pēc ziņas par Soleimani nāvi Tramps publicēja tviterī ASV karoga attēlu bez sīkāka paskaidrojuma.

ASV Kongress netika brīdināts par Savienoto Valstu raķešu triecienu Irākā, norāda  Pārstāvju palātas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Eliots Engels.

Raķešu uzbrukuma vieta pie Bagdādes lidostas. 3.janvāris, 2019
Raķešu uzbrukuma vieta pie Bagdādes lidostas. 3.janvāris, 2019 Foto: Reuters/ScanPix

Jau ziņots, ka uz Bagdādes starptautisko lidostu piektdien tika izšautas vismaz trīs raķetes "Katjuša", nogalinot astoņus cilvēkus un aizdedzinot automašīnas. Starp nogalinātajiem ir Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

"Hashed al Shaabi" paziņoja, ka Soleimani un Muhandiss "tika nogalināti ASV triecienā, kas bija vērsts pret viņu automobili uz Bagdādes starptautiskās lidostas ceļa".

"Hashed al Shaabi" ir šiītu bruņoto vienību tīkls, no kurām daudzas ir tuvās attiecībās ar Teherānu, un šīs vienības ir oficiāli inkorporētas Irākas valsts drošības spēkos. Tā vadītāja vietnieks Muhandiss ir bijis iekļauts ASV melnajā sarakstā.

Tā ir "bīstama eskalācija", piektdien norādīja Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs, brīdinot ASV, ka tās ir pilnībā atbildīgas par sekām.

"ASV pastrādātais starptautiskā terorisma akts, uzbrūkot ģenerālim Soleimani - visefektīvākajam spēkam cīņā pret "Islāma valsti", "Al Nusrah", "Al Qaeda" un citiem - un viņu noslepkavojot, ir ārkārtīgi bīstama un muļķīga eskalācija," ministrs norādīja tviterī.

"ASV ir atbildīga par visām sava nelietīgā avantūrisma sekām," viņš piebilda.

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei pavēstīja, ka Soleimani nāve tiks atriebta, un izsludināja valstī trīs dienu sēras.

Revolucionārās gvardes bijušais līderis Mošens Rezai brīdināja, ka Soleimani nāve tiks atriebta.

"Soleimani pievienojies saviem brāļiem asinslieciniekiem, bet mēs panāksim, ka Amerika saņem šausmīgu atmaksu," tviterī brīdināja Rezai, kurš šobrīd vada Irānas augstā līdera konsultatīvo padomi.

Saistībā ar Soleimani nogalināšanu piektdien sasaukta Irānas augstākās drošības padomes ārkārtas sanāksme.

Jau ziņots, ka uz Bagdādes starptautisko lidostu piektdien tika izšautas vismaz trīs raķetes, nogalinot astoņus cilvēkus un aizdedzinot automašīnas. Starp nogalinātajiem ir Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

GALERIJA: Raķešu uzbrukuma vieta pie Bagdādes lidostas

"Hashed al Shaabi" paziņoja, ka Soleimani un Muhandiss "tika nogalināti ASV triecienā, kas bija vērsts pret viņu automobili uz Bagdādes starptautiskās lidostas ceļa".

Soleimani nogalināšana ir krasa eskalācija reģionālajā "slēptajā konfliktā" starp Irānu un ASV ar tās sabiedrotajiem Izraēlu un Saūda Arābiju, kas varētu aizsākt atriebes uzbrukumu sēriju.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu