Mazo algu saņēmējiem ienākumi šogad vairāk pieaugs, ja nav bērnu (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Līdz ar diferencētā neapliekamā minimuma paaugstināšanu šogad tie, kuru algas ir, piemēram, 500 eiro, lielāku ieguvumu saņems tikai tad, ja nav apgādājamo, vēsta Panorāma.

Savukārt strādājošie ar vairākiem bērniem lielākas izmaiņas makos un kontos sajutīs tad, ja alga pārsniegs aptuveni 800 eiro pirms nodokļu nomaksas.

“Swedbank” sadarbībā ar Finanšu ministriju radītais algu kalkulators ļauj izrēķināt, kuriem strādājošajiem nodokļu izmaiņas ir vislabvēlīgākās. Piemēram, ja bērnu nav, lielāko ieguvumu strādājošais saņems ar algu 500 eiro pirms nodokļu nomaksas. Tādā gadījumā uz rokas paliks par 18 eiro vairāk.

Ja darbiniekam ir viens apgādājamais un alga 580 eiro pirms nodokļu nomaksas, uz rokas paliks par 20 eiro vairāk. Savukārt līdzvērtīgu ieguvumu darbinieks ar diviem bērniem saņems tad, ja alga ir 770 eiro. Taču, ja strādājošajam ir trīs bērni, neto alga pieaugs par 20 eiro vien tad, ja alga pirms nodokļiem būs aptuveni 960 eiro.

Lai no atvieglojumiem ieguvums būtu lielāks, eksperte iesaka apgādājamos sadalīt starp vecākiem.

Jāpiebilst, ka līdz ar valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta palielināšanu personām ar invaliditāti līdz 80 eiro tiek paaugstināta arī bāze minimālās vecuma pensijas aprēķināšanai. Ministrijā uzsver, ka tas palielinās ienākumus trūcīgajiem iedzīvotājiem, un šo pabalstu palielināšana būs prioritāte arī nākamgad.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu