Epilepsijas dēmons ar šķeltu mēli asīriešu eksorcista bibliotēkā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Troels Pank Arbøll

Arheologi uz 2700 gadu senas asīriešu māla plāksnītes pamanījuši antīka dēmona zīmējumu, tam ir šķelta mēle kā čūskai, vēstīts izdevumā "Live Science".

Dēmonu ar ragiem, asti un šķelto mēli pamanīja Kopenhāgenas Universitātes asiriologs Troels Panks Arbolls, kad Berlīnes muzejā pētīja antīku māla plāksnīti ar asīriešu rakstiem uz tās.

Plāksnīte bija daļa no eksorcistu ģimenes bibliotēkas, kuri dzīvoja ap 650. gadu pirms mūsu ēras Ašūras pilsētā (mūsdienu Šārkata Irākā). Tiesa, visticamāk, šī plāksnīte ir vēl senāka oriģināla kopija, teica Arbolls.

Foto: Troels Pank Arbøll

Plāksnīte ir aprakstīta ķīļrakstā, kas ir ļoti sena zīmju sistēma. Tekstā aprakstītas dziedniecības metodes pret konvulsijām, krampjiem un citām nekontrolētām muskuļu kustībām jeb simptomu kopumu, kas mūsdienās saprotams kā epilepsija.

Antīkie asīrieši, tiesa, domāja, ka epilepsiju izraisa dēmoni.

“Par spīti tam, ka šī plāksnīte pētniekiem ir pazīstama jau desmitiem gadu, es biju pirmais, kas pamanīja zīmējumu. Plāksnītes bojājuma dēļ zīmējumu ir ļoti grūti saskatīt,” stāstīja Arbolls.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Le Journal des Médecines Cunéiformes”, pētnieks raksta, ka dēmonam ir izliekti ragi, čūskas mēle un, iespējams, reptiļa acis, kā arī radījumam ir gara aste, kas karājas gar kreiso kāju.

Epilepsijas dēmons

Pēc atklājuma Arbolls izveidoja uz plāksnītes uzzīmētā dēmona kontūru kopiju un noskaidroja, ka tekstā pieminēts dēmons, kas izraisa epilepsiju. Antīkie asīrieši uzskatīja, ka epilepsija ir saistīta ar vājprātu, asīriešu mēness dievu un tā pakļautībā esošajiem dēmoniem.

Zīmējumi uz ķīļraksta māla plāksnītēm ir ļoti reta parādība, bet dēmonu zīmējumi ir vēl retāki.

Asīrieši nenovilka robežu starp medicīnu un maģiju, tāpēc maģiskās dziedniecības metodes, piemēram, rituāli un iemiesošanās tika izmantoti līdz ar medikamentiem un medicīniskām metodēm, kā dažādi serumi, ziedes un saites.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu