Francija: Līdz ar Irānas ģenerāļa nogalināšanu ASV uzbrukumā pasaule kļuvusi bīstamāka (4)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas Eiropas lietu ministre Amēlija Monšalēna
Francijas Eiropas lietu ministre Amēlija Monšalēna Foto: AFP/SCANPIX

Līdz ar ietekmīgā Irānas bruņoto spēku komandiera ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu ASV kara aviācijas triecienā Irākā pasaule kļuvusi bīstamāka, piektdien sacīja Francijas Eiropas lietu ministre Amēlija Monšalēna, aicinot aktivizēt centienus, lai panāktu konflikta deeskalāciju Tuvajos Austrumos.

"Mēs esam pamodušies bīstamākā pasaulē," ministre sacīja radio RTL, norādot, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons drīzumā konsultēsies ar "reģiona spēlētājiem".

ASV apstiprinājušas, ka tās ir atbildīgas par piektdien Bagdādē notikušo uzlidojumu, kurā tika nogalināts Soleimani.

"Šādās operācijās mēs redzam notiekošo eskalāciju, bet mēs vairāk par visu vēlamies stabilitāti un deeskalāciju," norādīja ministre.

"Mērķis visiem Francijas centieniem visās pasaules daļās ir panākt, ka mēs radam apstākļus mieram vai vismaz stabilitātei," viņa piebilda.

"Mūsu uzdevums nav nostāties kāda pusē, bet mēs runājam ar visiem," sacīja Monšalēna.

Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Soleimani, kurš piektdien gāja bojā raķešu uzbrukumā Bagdādes lidostai, tika nogalināts pēc ASV prezidenta Donalda Trampa norādījuma, jau iepriekš bija apliecinājusi ASV Aizsardzības ministrija.

Jau ziņots, ka uz Bagdādes starptautisko lidostu piektdien tika izšautas vismaz trīs raķetes, nogalinot astoņus cilvēkus. Starp nogalinātajiem ir Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

Soleimani nogalināšana ASV raķešu triecienā Irākā ir "bīstama eskalācija", piektdien norādīja Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs, brīdinot ASV, ka tās ir pilnībā atbildīgas par sekām.

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei pavēstīja, ka Soleimani nāve tiks atriebta, un izsludināja valstī trīs dienu sēras.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu