AM: Nav ziņu par Irākā dienošo Latvijas karavīru apdraudējumu (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Aizsardzības ministrijas (AM) rīcībā patlaban nav informācijas, ka pēc uzbrukuma ASV vēstniecībai un Irānas ģenerāļa nogalināšanas būtu pieaudzis Irākā dienošo Latvijas karavīru drošības apdraudējums, norādīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Viņš skaidroja, ka pēdējo dienu notikumi Irākā ir jāskata plašākā kontekstā kā ASV reakcija uz Irānas aktivitātēm Tuvo Austrumu reģionā kopumā.

Ministrs uzsvēra, ka tādi uzbrukumi, kādus piedzīvoja ASV vēstniecība Irākā ir kategoriski nepieņemami un stingri nosodāmi. Vienlaikus ministrs pauda cerību, ka pasaule nepiedzīvos tālāku situācijas eskalāciju Tuvo Austrumu reģionā, no kā lielākie cietēji būtu šī reģiona civiliedzīvotāji.

"Attiecībā uz starptautisko drošības situāciju mums ir jārēķinās, ka tas atstās ietekmi, tomēr vēl ir pāragri spriest, cik apjomīga tā būs," piebilda ministrs.

Jautāts par Irākā dienošajiem Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīriem, ministrs atbildēja, ka viņa rīcībā patlaban nav informācijas, ka būtu pieaudzis šo karavīru drošības apdraudējums.

Starptautiskajā operācijā pret teroristisko organizāciju "Daesh" (Islāma valsts) Irākā patlaban dien seši Latvijas karavīri.

Valdība otrdien, 7.janvārī, lems, vai atbalstīt NBS dalības termiņa pagarināšanu minētajā starptautiskajā operācijā.

Pēc valdības sēdes galīgais lēmums būs jāpieņem Saeimai.

Latvija ar savu kontingentu īsteno Irākas drošības spēku apmācību, pilnībā iekļaujoties Dānijas kontingenta sastāvā, kas izvietots Irākas un ASV kopīgi pārvaldītajā militārajā bāzē. Bāze atrodas 160 kilometrus uz rietumiem no Bagdādes. Ņemot vērā Latvijas karavīru zināšanas par Krievijas ražojuma ieročiem, militārie instruktori ir ieņēmuši stabilu nišu šo ieroču pielietojuma apmācībā.

Tāpat AM izskata iespēju un plāno Latvijas kontingentu Irākā palielināšanu līdz 30 instruktoriem. No militārā viedokļa raugoties, Irākas vietējo spēku militāro spēju pilnveidošana, ar ko nodarbojas Latvijas karavīri Irākā, ir nozīmīgs nosacījums "Daesh" veiksmīgai apkarošanai, ņemot vērā vietējo valsts struktūru svarīgo lomu teroristu tīkla un infrastruktūras izskaušanai, iepriekš skaidrojusi AM.

Uz Bagdādes starptautisko lidostu piektdien tika izšautas vismaz trīs raķetes, nogalinot astoņus cilvēkus. Starp nogalinātajiem ir Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

Savukārt otrdien tūkstošiem saniknotu protestētāju ieradās pie ASV vēstniecības Bagdādē, reaģējot uz nesenajiem ASV uzlidojumiem Irānas atbalstītā šiītu paramilitārā grupējuma ""Hizbollah" brigādes" ("Kataib "Hizbollah") mērķiem Irākas rietumos, kuros zaudēja dzīvību vismaz 25 kaujinieki.

Protestētāji pārrāpās nocietinātajam mūrim ap vēstniecības teritoriju, kā arī izgāza vārtus. Vairāki desmiti cilvēku piekļuva galvenajai vēstniecības ēkai līdz aptuveni 200 metru attālumam, taču nespēja tikt pāri nākamajam mūrim.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka par protestētāju uzbrukumu vēstniecībai būs jāatbild Irānai.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu