Vietējie tirgotāji atbalsta Tērbatas ielas slēgšanu autotransportam (28)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Tērbatas iela atvērta gājējiem un velobraucējiem
Foto: Tērbatas iela atvērta gājējiem un velobraucējiem Foto: Jānis Škapars/TVNET

Aģentūras LETA aptaujātie tirgotāji atzinīgi vērtē Rīgas centrā esošās Tērbatas ielas eksperimentālo pasludināšanu par gājēju ielu, un arī satiktie gājēji, kuru sestdien Tērbatas ielā ir īpaši daudz, pret akciju ir noskaņoti samērā pozitīvi.

Ja Tērbatas ielas tālākajā galā no Rīgas centra, kas sestdien nav slēgts, automašīnu satiksme norit bez izmaiņām, tad posmā no Stabu ielas līdz Elizabetes ielai uzskatāmi nav neviena auto un ielu ieņēmuši gājēji.

Daudzi Tērbatas ielas apmeklētāji sestdien bija labā omā un labprāt izmantoja iespēju kopā ar ģimeni pastaigāties pa ielu. Lielākoties uz ielas bija vērojamas ģimenes ar bērniem, taču tikpat naski to apmeklēja dažāda gadagājuma cilvēki vieni paši. Uz ielas bija redzamas arī sabiedrībā zināmas personas, piemēram, aktrise Inga Alsiņa.

Dienas pirmajā pusē gan vairāki Tērbatas ielas apmeklētāji publiski pauda vilšanos par to, ka uzņēmēji nav pienācīgi sagatavojušies lielajām gājēju pieplūdumam un iznesuši savus stendus vai galdus uz ielas, lai piedāvātu apmeklētājiem kādas īpašas aktivitātes vai produktus. Tomēr vēlāk aģentūras LETA klātienē satiktie iedzīvotāji pauda pozitīvu attieksmi pret eksperimentu un atzinīgi vērtēja iespējas brīvi pārvietoties pa ielu kājām vai ar velosipēdu.

Kāds jaunietis norādīja, ka Rīga ir jāpadara par pilsētu cilvēkam, ļaujot gājējiem brīvi pārvietoties atsevišķos ielu posmos. Viņš pauda pilnīgu atbalstu auto satiksmes pārtraukšanai uz ielas.

Tikmēr ziedu salona „Karkade” darbiniece intervijā Latvijas radio sacīja, ka „Varbūt ēstuvītēm tas nāk par labu, bet mums tas nav pats labākais. Klienti parasti mūs izvēlas tāpēc, ka ir laba stāvvieta, kur mašīnu nolikt. Tagad mums nevar piebraukt, tāpēc mums šis [eksperiments] nav pats pozitīvākais,”.

Preču piegāžu kavēšanās faktu atzina arī kafejnīcas „La Kanna” viesmīlis – bārmenis Māris. Nelielas problēmas tādēļ bijušas, bet tā neko īpaši nejūt.

Cits sastapts Tērbatas ielas iedzīvotājs uz ielas bija iznesis krēslus, līdzpaņemtu tēju termosā un portatīvo datoru, kuru turēja klēpī. Taujāts, kādēļ iekārtojies šādi, viņš norādīja, ka tādējādi pauž atbalstu Tērbatas ielas pasludināšanai par gājēju ielu. "Es esmu tikai par. Pats arī dzīvoju uz šīs ielas un dzīvošanas apstākļi uzreiz uzlabotos, atverot logu būtu klusums," pauda Tērbatas ielas iedzīvotājs, paužot atvieglojumu, ka beidzot var iznākt uz ielas. "Ļoti atbalstu un ceru, ka tā būs ikdiena nevis izņēmuma reize," pauda iedzīvotājs.

Arī aģentūras LETA aptaujātie tirgotāji atzinīgi vērtēja ielas pasludināšanu par gājēju ielu, lai arī daļa atzina, ka vismaz līdz pusdienlaikam apgrozījums, salīdzinot ar ikdienu, nav mainījies.

Garšvielu veikalā "Avokado" pastāstīja, ka klientu plūsma līdz pēcpusdienai bijusi apmēram līdzvērtīga citām sestdienām. Varbūt pāris cilvēku vairāk veikalā ir ienākuši, taču lielu izmaiņu neesot. Veikala pārdevēja atzinīgi novērtēja cilvēkiem doto iespēja pastaigāt pa ceļa vidu, kas tiem sniedz citu skatupunktu uz pilsētu. Viņa arī novērojusi, ka cilvēki šodien priecājas par to un izbauda viņiem doto brīvību.

Veikalā "Zvaigzne ABC" pauda pozitīvu skatījumu uz Tērbatas ielas pasludināšanu par gājēju ielu. Naudas izteiksmē grāmatnīcas ieņēmumi gan vismaz līdz plkst.14 nebija mainījušies, salīdzinot ar ikdienu. Veikala pārdevēja gan pauda viedokli, ka gadījumā, ja Tērbatas iela būtu slēgta autotransportam katru dienu, tad ar laiku grāmatnīcas apgrozījums varētu arī augt, jo cilvēki aprastu ar šo situāciju un biežāk ietu kājām pa konkrēto ielu.

Līdz plkst.12. cilvēku uz ielas neesot bijis daudz, bet pēc tam ielas apmeklētāju skaits pastāvīgi audzis. Veikala darbinieki novērojuši ar gidus, kuri ekskursantus izvadā pa ielu. Cilvēku viennozīmīgi uz ielas esot vairāk, nekā ierasts sestdienā, un veikala darbinieku ieskatā bruģētā Tērbatas iela ar ērto piekļuvi esot piemērota, lai to pārvērstu par gājēju ielu.

Arī "Latvijas balzama" veikalā ap pusdienlaiku atzina, ka eksperimenta laikā apgrozījums neesot pieaudzis, taču tas skaidrojams ar to, ka ielas apmeklētāji - ģimenes ar maziem bērniem - dienas pirmajā pusē nav veikala potenciālā mērķauditorija. "Tirdzniecības plūsma noteikti nav mainījusies, bet cilvēki vairāk pastaigājas ar ģimenēm, bērniem," pauda pārdevēja, daloties novērojumos, ka ielas apmeklētāji pārsvarā ir apmierināti ar jauno situāciju un iespējām netraucēti pārvietoties pa Tērbatas ielu ar suņiem, bērniem. Citkārt sestdienās esot daudz mazāk apmeklētāju.

Politiskās partijas "Progresīvie" pārstāvji uz Tērbatas ielas bija izveidojuši stilizētu vietu ar dīvāniem, kur nofotografēties iedzīvotājiem, turot rokās plakātus ar uzrakstu "Mana iela", tādējādi paužot atbalstu gājēju ielas iedibināšanai. "Progresīvo" pārstāvis Mārtiņš Kossovičs, kurš ir arī uzņēmējs ar optikas veikalu uz Tērbatas ielas, atpūtas stūra izveidošanu skaidroja ar domu paust ideju, ka "pilsētai jāpieder cilvēkiem". "Mēs jūtam, ka cilvēki šodien saka "jā". (..) Man šķiet, ka te nav pat ko analizēt, ir skaidrs, ka pilsētnieki grib vairāk tādu ielu," sacīja Kossovičs, aicinot arī citas ielas, piemēram, Krišjāņa Barona ielu, pasludināt par gājēju ielām. 

Viņš arī norādīja, ka no citām ielām atbraukuši cilvēki pozitīvi skatās uz Tērbatas ielu kā gājēju ielu, bet pašas ielas iedzīvotāji dalās divās daļās - daļa pauž atbalstu, bet daļa, tajā skaitā automašīnu īpašnieki, ir nikni, jo tas ierobežo autotransportu. Piemēram, pašvaldība piektdien esot sodījusi automašīnu īpašniekus, kuri pēc plkst.18 savus spēkratus atstājuši Tērbatas ielas malās. Kossoviča skatījumā, informācijas par aizliegumu novietot spēkratus stāvēšanai esot bijis par maz.

Politiķis un uzņēmējs teica, ka viņam ir optikas veikali uz vairākām ielām - Marijas, Blaumaņa, kā arī tirdzniecības centros, un tendence ir veikalu apgrozījumam ārpus tirdzniecības centriem sarukt. "Tirdzniecības centros apgrozījums pieaug katru gadu, bet šeit [uz Tērbatas ielas] ir 5-7% kritums. (..) Pilsēta izmirst. Tikmēr šodien apgrozījums ir par 50% lielāks," viņš teica, aicinot Tērbatas ielu padarīt par pastāvīgu gājēju ielu.

Tikmēr LETA sestdien Tērbatas ielā novēroja samērā lielu pieprasījumu pēc ēdināšanas pakalpojumiem.

"Lapsas virtuvē" bija izveidojusies pastāvīga apmeklētāju plūsma, turpat uz ielas izvietotajā kāda tirgotāja stendā ar pīrādziņiem un karstvīnu visi pīrāgi bija gandrīz izpirkti. Arī "Kūkotavā" pārdevēja apstiprināja - lai arī ierasti cilvēku tajā esot esot daudz, sestdien klientu esot vēl vairāk.

Jau ziņots, ka sestdien no plkst.10 līdz 20 Tērbatas ielā ir slēgta automašīnu satiksme un iela atvēlēta gājējiem un velobraucējiem, kā arī dažādām uzņēmējdarbību veicinošām iecerēm.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu