Krievija atsāk ierobežotas naftas piegādes Baltkrievijai (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Naftas kombināts „Belnaftahim”
Naftas kombināts „Belnaftahim” Foto: REFORM.by

Baltkrievijas puse sestdien oficiāli atzinusi, ka ir atjaunots gada sākumā pārtrauktais Krievijas naftas tranzīts, un Baltkrievija panākusi vienošanos ar Krieviju par ierobežotu naftas piegāžu atjaunošanu. Uz Baltkrievijas naftas rūpnīcām līdz dienas beigām tikšot pārsūknētas 6 tūkstoši tonnu naftas.

Līdz janvāra beigām Baltkrievija plāno atjaunot arī pašu mājās saražoto naftas produktu eksportu. Kopumā šā gada pirmajā mēnesī Baltkrievija eksporta nolūkiem iecerējusi pārstrādāt 130 tūkstošus tonnu naftas, kuras pārstrāde nodrošina peļņu, ņemot vērā faktu, ka tā tiek piegādāta saskaņā ar izdevīgiem līguma nosacījumiem.

No 24 miljoniem tonnu naftas, ko Krievija ik gadu piegādā Baltkrievijai, 18 miljoni tonnu nonāk valsts naftas pārstrādes rūpnīcās, bet atlikusī daļa tiek reeksportēta, Baltkrievijas budžetam nodrošinot papildu ienākumus eksporta nodevu veidā.

Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcas sākušas saņemt pirmo jēlnaftas partiju, kas būs pietiekami, lai nodrošinātu "nepārtrauktu valsts naftas pārstrādes rūpnīcu darbu 2020.gada janvārī", ziņu aģentūrai Belta apstiprināja Baltkrievijas naftas koncerna „Belnaftahim” pārstāvis Vladimirs Sizovs. 

Ziņu aģentūra AP vēsta, ka piegādes Baltkrievijai apturētas, jo telefonsarunās starp Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu šīs nedēļas sākumā netika panākts kompromiss. Nesaskaņas pamatā bijušas ap tranzīta nodevām un jēlnaftas apjomu, kāds jāpiegādā Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām. 

Jau vēstīts, ka Krievija trešdien, 1.janvārī, pārtraukusi jēlnaftas piegādes Baltkrievijai, jo abas valstis nav spējušas vienoties par piegādes līguma nosacījumiem šim gadam.

Piegāžu pārtraukšanas dēļ naftas pārstrādes rūpnīcas Baltkrievijā darbojās ar minimālu jaudu, bet pati Krievija apgalvoja, ka piegādes turpinās.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu