Austrālijas ugunsgrēki: lietus ļauj brīdi atveldzēties, taču gaidāms jauns saasinājums

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Savvaļas ugunsgrēku plosītajā Austrālijā otro dienu nedaudz līņā un pūš vēss vējš. Taču pēc nelielās atveldzēšanās atkal atgriezīsies ārkārtīgi bīstami laika apstākļi, brīdina amatpersonas.

Ugunsgrēki Austrālijas dienvidaustrumu daļā līdz šim laupījuši 25 cilvēku dzīvības.

Iestājoties nedaudz labvēlīgākiem laika apstākļiem, glābēji steidzas attīrīt aizšķērsotos ceļus un palīdzēt evakuēties cilvēkiem, kuri iesprostoti ugunsgrēku skartajās piekrastes teritorijās.

Līdz šim izdeguši vairāk nekā astoņi miljoni hektāru zemes.

"Nedrīkst zaudēt modrību. Šīs nedēļas beigās mums tuvojas karsts laiks un līdz ar to arī liels ugunsgrēku risks," pirmdien norāda Viktorijas štata premjers Daniels Endrūss.

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons paziņojis par 2 miljardu Austrālijas dolāru novirzīšanu jaunizveidotai aģentūrai, kura nodarbosies ar ugunsgrēku skarto teritoriju un mājokļu atjaunošanu.

Lēsts, ka ugunsgrēkos gājuši bojā gandrīz 4000 mājlopi. Ugunsnelaimē miris arī liels skaits savvaļas dzīvnieku.

Ugunsgrēku sezona Austrālijā sākās ātrāk, nekā gaidīts. Tur aizvadīts trīs gadus ilgs sausuma periods, kurā izkaltuši krūmāji, kā rezultātā uguns var strauji izplatīties.

Jaundienvidvelsā patlaban plosās 146 ugunsgrēki, taču lietus dēļ ārkārtas brīdinājumi uz laiku nomainīti uz "ieteikumiem" - zemāko brīdinājumu līmeni. Viktorijas štatā deg 40 ugunsgrēki; 13 no tiem noteikts brīdinājuma līmenis, kas mudina vērot notikumu attīstību un nepieciešamības gadījumā evakuēties.

Pirmdien ar militārajiem helikopteriem plānots no Mallakūtas Viktorijas štatā evakuēt iedzīvotājus, tai skaitā bērnus un vecus cilvēkus. Piektdien tika veiktas evakuācijas ar bruņoto spēku kuģiem.

ASV un Kanāda nosūtījušas uz Austrāliju vairākus desmitus ugunsdzēsēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu