Aicina mājputnu īpašniekus ievērot biodrošības pasākumus Polijā konstatētas putnu gripas dēļ

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ņemot vērā, ka Polijā gadu mijā konstatēti vairāki augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojumi mājputniem, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina mājputnu īpašniekus Latvijā ievērot biodrošības pasākumus, informē dienestā.

PVD atzīmēja, ka slimība skārusi trīs reģionus Polijā - Lubartovu, Ostrovu un Krasnistavu. Augsti patogēnā putnu gripa kopumā ir konstatēta septiņās mājputnu novietnēs, tostarp trijās lielās tītaru novietnēs (kopā 42 189 tītari), vienā 36 069 dējējvistu novietnē, vienā 12 960 paipalu novietnē un divās piemājas saimniecībās ar 79 dažādu sugu mājputniem - dējējvistām, pīlēm, zosīm un baložiem.

Dienestā norādīja, ka Polijas veterinārais dienests putnu gripas skartajos reģionos ir noteicis karantīnu un slimības skartajās novietnēs mājputni tiek iznīcināti. Vienlaikus tiek skaidroti slimības izplatīšanās cēloņi.

Tāpat PVD informēja, ka Latvijā no Polijas pēdējā mēneša laikā nav ievesti mājputni vai dekoratīvie putni, kā arī no slimības skartajām tītaru fermām putni nav nonākuši pārtikas ķēdē. 

PVD arī atgādināja, ka cilvēku inficēšanās iespēja ar H5N8 vīrusu ir zema. 

Latvijā līdz šim augsti patogēnā putnu gripa nav bijusi reģistrēta.

Vienlaikus PVD aicina mājputnu īpašniekus Latvijā ievērot biodrošības pasākumus, lai pasargātu mājputnus no iespējamas saslimšanas ar putnu gripu. Dzīvnieku īpašniekam par visiem gadījumiem, kad ir aizdomas par mājputnu saslimšanu, piemēram, samazinās barības un ūdens patēriņš, tiek novērota mājputnu masveidīga bojāeja, novēro akūtu asiņainu diareju, smakšanu, putniem parādās respiratoras (elpošanas ceļu) infekcijas slimības pazīmes, nekavējoties jāziņo praktizējošam veterinārārstam vai dienesta teritoriālajai struktūrvienībai. 

Tāpat dzīvnieku īpašniekam jānodrošina, lai nepiederošas personas nepiekļūst mājputnu turēšanas vietām, kā arī dzīvnieku īpašniekam mājputnu barošanu un dzirdināšanu jāorganizē mītnē vai norobežotā teritorijā, novēršot savvaļas putnu piekļūšanu. Dzīvnieku īpašniekam arī jānodrošina, lai mājputnu barībai un pakaišiem nevarētu piekļūt savvaļas putni.

PVD atzīmēja, ka Latvijā savvaļas putnu populācijā cirkulē Ņūkāslas slimība, kas, līdzīgi kā putnu gripa, ir ļoti bīstama infekcijas slimība mājputniem. Lai pasargātu mājputnus no saslimšanas ar Ņūkāslas slimību, mājputnu īpašnieki un turētāji tiek aicināti profilaktiski vakcinēt mājputnus pret Ņūkāslas slimību, kā arī ievērot biodrošības noteikumus.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu