Liecinieces neierašanās dēļ Stabiņas krimināllietu atliek līdz februārim (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārija Stabiņa.
Ārija Stabiņa. Foto: LETA

Liecinieces neierašanās dēļ Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien neskatīja krimināllietu, kurā par kukuļņemšanu apsūdzēta bijusī Rīgas domes amatpersona Ārija Stabiņa.

Attiecīgi lietas skatīšana turpināsies 5.februārī plkst.13.

Kā vēstīts, iepriekšējā tiesas sēdē netika apmierināts aizstāvības pieteiktais noraidījums prokuroram. Stabiņas advokāts Didzis Vilemsons aģentūrai LETA toreiz stāstīja, ka noraidījums prokuroram Arvim Miglānam pieteikts tāpēc, ka Miglāns pieļāvis likumpārkāpumu. "Viņš ir saņēmis disciplinārsodu, līdz ar to es uzskatu, ka nav spējīgs objektīvi uzturēt valsts apsūdzību," uzskata advokāts.

Tiesa arī iepriekš neapmierināja Stabiņas aizstāvības pieteikto noraidījumu lietas prokuroram Miglānam. Stabiņas advokāts toreiz skaidroja, ka noraidījums pieteikts, jo Miglāns esot pieļāvis būtisku nolaidību, kas saistīta ar apcietinājuma piemērošanu Stabiņai pēc viņas atgriešanās Latvijā.

Aizstāvis uzsvēra, ka brīdī, kad Stabiņa atgriezās valstī, "visi procesuālie termiņi jau bija nokavēti". Attiecīgi, advokāta ieskatā, prokuroram, kurš pieļāvis šādu kļūdu, nevajadzētu uzturēt valsts apsūdzību konkrētajā lietā.

Aģentūrai LETA ir zināms, ka tieši šī kļūda bija iemesls, kādēļ ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers Miglānam piespriedis disciplinārsodu - pazemināšanu amatā.

Stabiņai tiek inkriminēta 6018 eiro kukuļņemšana, savukārt Rīgas domes Dzīvokļu pārvaldes Protokola nodaļas vadītājai Ļenai Paščenkovai Rīgas apgabaltiesa iepriekš piesprieda pusotra gada reālu cietumsodu par prettiesisku labuma pieņemšanu.

Bijusī Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes priekšniece Stabiņa šajā lietā pie kriminālatbildības saukta par kukuļņemšanu un ar to saistīto dienesta viltojumu, kas noticis no 2012.gada marta līdz septembrim, kad viņa tika aizturēta. Viņa apsūdzēta deviņu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, no kuriem septiņus izdarījusi grupā ar pašvaldības darbinieci, kurai Rīgas apgabaltiesa šā gada martā piesprieda pusotru gadu ilgu brīvības atņemšanu.

Tāpat persona saukta pie kriminālatbildības par to, ka viņa valsts amatpersonas deklarācijās norādījusi nepatiesas ziņas.

Stabiņu korupcijas apkarotāji par ilgstošu kukuļņemšanu apmaiņā pret pašvaldības dzīvokļu rindas ietekmēšanu aizturēja 2012.gada rudenī. Pēc pāris mēnešiem tiesa viņu atbrīvoja apmaiņā pret drošības naudu, un, kad pusgadu vēlāk tika pieņemts lēmums Stabiņu apcietināt, viņa izrādījās pazudusi.

Valsts policija Stabiņu meklēja piecus gadus, izsludināja arī starptautiskajā meklēšanā, līdz beidzot 2017.gada novembrī viņu aizturēja Ēģiptes varasiestādes un izraidīja uz Latviju, kur Stabiņu apcietināja.

Apcietinājumā Stabiņa pavadīja tikai trīs mēnešus. Pēc tam Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pārskatīja viņai piemēroto drošības līdzekli un iepriekš vairāk nekā piecus gadus bēguļojušo Stabiņu no apcietinājuma atkal atbrīvoja, jo beidzās tiesību ierobežošanas termiņš.

Ņemot vērā, ka Stabiņa 2013.gada vasarā bija izsludināta starptautiskajā meklēšanā, kriminālprocess tika sadalīts un pret divām personām piemēroti prokurora priekšraksti par sodu, ar deviņām personām slēgtas vienošanās par sodu, bet pret vienu juridisko personu piemēroti piespiedu ietekmēšanas līdzekļi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu