Vairākos pagastos šā gada medību sezonā ir aizliegts medīt lūšus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūsis.
Lūsis. Foto: Publicitātes foto

Šajā 2019./2020.gada medību sezonā pieļaujamais lūšu nomedīšanas apjoms noteikts 100 dzīvnieku apmērā, bet vairākos Latvijas pagastos šajā medību sezonā tos ir aizliegts medīt, liecina informācija Valsts meža dienesta (VMD) mājaslapā.

VMD norāda, ka ir noteikts aizliegums 2019./2020.gada medību sezonā medīt lūšus vairākos pagastos - Zemgales virsmežniecības Jelgavas nodaļas un Bauskas nodaļas uzraugāmajā teritorijā, kā arī Rīgas reģionālās virsmežniecības Babītes nodaļas uzraugāmajā teritorijā.

VMD atgādina, ka lūšu medības sākušās 1.janvārī un sezona turpināsies līdz VMD noteiktā pieļaujamā lūšu nomedīšanas apjoma sasniegšanai, bet ne ilgāk par 31.martu.

Lēmums par lūšu medību sezonas termiņa saīsināšanu pieņemts atbilstoši lūšu populācijas stāvoklim, turpinot nodrošināt labvēlīgu lūšu populācijas aizsardzības statusu. Vienlaikus VMD patur tiesības noteikto lūšu nomedīšanas apjomu samazināt vai noteikt medību slodzes samazināšanas iespējas. Tāpat VMD aicina nemedīt lūšus medībās ar dzinējiem bezsniega apstākļos un nemedīt lūšu mātītes, ar kurām kopā ir iepriekšējā pavasarī dzimuši mazuļi.

VMD norāda, ka pirms lūša pārvietošanas no tā nomedīšanas vietas, medību vadītājam ir lūsis jānofotografē, fiksējot fotoattēla faila rekvizītos nomedīšanas datumu un nomedīšanas vietas koordinātes. Fotoattēls, informācija par nomedītā lūša dzimumu un vecumu un nomedītāja mednieka apliecības numurs vienas darba dienas laikā jānosūta VMD uz e-pastu medibas@vmd.gov.lv. Tāpat nomedītais lūsis jāsaglabā līdz paraugu nodošanai speciālā lūšu monitoringa nodrošināšanai.

VMD Medību daļa vienas darba dienas laikā jāinformē arī par ikvienu lūsi, kura bojā ejas cēlonis nav medīšana.

VMD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par meža politikas realizāciju visā Latvijas teritorijā, uzrauga normatīvo aktu ievērošanu un realizē atbalsta programmas ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu