Medībās sajauc sumbru ar mežacūkām un nošauj to - sods vismaz 13 000 eiro (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Sumbrs.
Sumbrs. Foto: Rafal Kowalczyk / AP

Lietuvas Panevēžas rajonā pagājušajā nedēļā medību laikā valdošās Zemnieku un zaļo savienības politiķis, Utenas rajona padomes deputāts Jons Slapšinsks nošāvis aizsargājamas sugas dzīvnieku - sumbru māti, par ko vainīgajam draud naudassods 800 līdz 1800 eiro apmērā, turklāt medniekam būs jāatlīdzina arī dabai nodarītais kaitējums gandrīz 12 200 eiro apmērā.

Gaidāms, ka Slapšinskam arī tiks atņemtas medību tiesības uz laiku no viena līdz pieciem gadiem un konfiscēti medību ieroči.

Lietuvas Vides ministrijas Vides aizsardzības departamenta amatpersonas noskaidrojušas, ka sumbru māte pagājušajā piektdienā nošauta Valsts virsmežniecības profesionālo medību platībā, kur norisinājās medības ar dzinējiem.

Slapšinskam izrakstīts administratīvo pārkāpumu protokols un viņa lieta tiks nodota tiesai, ziņu aģentūrai BNS sacījusi departamenta pārstāve Ieva Krikštopaitīte, piebilstot, ka personu nevar uzskatīt par vainīgu, kamēr nav stājies spēkā tiesas spriedums.

Slapšinsks savu vainu atzīst un izteicis gatavību segt kaitējumu, bet skaidro, ka dzīvnieku nošāvis kļūdas pēc, bez tīša nodoma.

"Tur lielā skaitā bija izskrējušas mežacūkas un tas sumbrs reizē ar viņām, es viņu starp mežacūkām neatšķīru," politiķis stāstījis

ziņu aģentūrai BNS. "Tā bija mana kļūda. Esmu medījis jau 25 gadus. Tikai pieejot tuvāk, pamanījām, ka tas ir cits dzīvnieks. Tika izsaukti dabas aizsardzības inspektori, pusstundas laikā viņi bija klāt, mani paņēma līdzi. Visus dokumentus sarakstījām departamenta Panevēžas nodaļā."

Par situāciju informēts arī zaļzemnieku vides ministrs Ķēstutis Mažeika.

"Situāciju zinu, runāju ar Panevēžas virsmežniecības struktūrvienības speciālistiem, kuri organizēja šīs medības un izsauca vides inspektorus (..), kas konstatēja nodarīto kaitējumu," ministrs pastāstījis ziņu aģentūrai BNS, piebilzdams, ka šāvējs atzinis izdarīto pārkāpumu, izteicis nožēlu un paudis gatavību segt kaitējumu.

"Domāju, ka aprēķinātā maksa un nepatikšanas publiskajā telpā kā sabiedrībā pazīstamai personai tomēr neatsver šā bezatbildīgā šāviena kaitējumu.

Manuprāt, tas ir bēdīgs piemērs, ka medniekiem vēl aizvien trūkst atbildības sajūtas," izteicies Mažeika.

Slapšinsks Utenas rajona padomē ievēlēts pērn notikušajās pašvaldību vēlēšanās, pirms tam vadījis pašvaldības administrāciju. Savā privāto interešu deklarācijā politiķis norādījis, ka pieder pie mednieku kluba "Vyžuona" un Utenas Rotari kluba.

Zaļzemnieku Utenas rajona nodaļas priekšsēdētājs, Utenas padomes loceklis Vītauts Kazela izteicies, ka par notikušo uzzinājis no plašsaziņas līdzekļiem.

"Ja tā izrādīsies taisnība, protams, reaģēsim," viņš piebildis.

Par kolēģa nomedīto sumbru māti no medijiem uzzinājis arī pieminētā mednieku kluba "Vyžuona" vadītājs Toms Zubovs.

"Biju šokēts. Neko nezinu ne par šīm medībām, ne šo notikumu," viņš sacījis aģentūrai.

Kā atgādināts Vides aizsardzības departamenta paziņojumā, sumbrs iekļauts Lietuvas Republikas aizsargājamo dzīvnieku sarakstā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu