Linkaits: ASV sankciju ietekmi uz lielākajiem nozares spēlētājiem var just joprojām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits Foto: Edijs Pālens/LETA

Pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") vērsto ASV sankciju ietekmi uz lielākajiem nozares spēlētājiem var just joprojām, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Ministrs norādīja, ka Lembergam ir tieša vai pastarpināta ietekme uz diezgan daudziem transporta un tranzīta nozares uzņēmumiem. Attiecīgi arī kaut kādu ietekmi uz lielajiem spēlētājiem var just joprojām, viņš atzina.

"Es ļoti ceru, ka tās ir īstermiņa ietekmes un mums izdosies izdarīt visu, lai kravu plūsma neciestu," uzsvēra ministrs.

Viņš uzskaitīja, ka šo ietekmi jūt uzņēmumi, kas strādā Ventspils brīvostas teritorijā, tranzīta nozarē pārvadājuma jomā. Arī Rīgas brīvostā netiešā ietekme esot redzama.

Linkaits arī atgādināja, ka līdz 1.jūlijam Satiksmes ministrija nāks klajā ar jauno ostu pārvaldības modeli.

Jau ziņots, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) šogad 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Reaģējot uz Ventspils brīvostas iekļaušanu sankciju sarakstā, Saeima grozīja likumus, lai Ventspils brīvostu un arī Rīgas brīvostu nodotu valsts pārziņā, bet 17.decembrī valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas rosinājumu dibināt jaunu kompāniju - "Ventas osta", kas nodrošinās Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.

Savukārt 18.decembrī OFAC paziņoja par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Ventspils brīvostai noteiktās sankcijas tika atceltas pēc tam, kad Lembergs atkāpās no brīvostas valdes un Latvijas valdība veica darbības, lai pārtrauktu Lemberga ietekmi ostā, izriet no ASV Finanšu ministrijas paziņojuma presei.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu