Ar datoru iepirkumu apvienošanu valsts pārvaldē cer ietaupīt vairāk nekā €812 656

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Turpmāk ministrijām to resoru ietvaros būs jāorganizē vienoti datortehnikas iepirkumi, vienā iepirkumā iegādājoties ne mazāk kā 50 datorus, kā arī uz vienu personu valsts pārvaldes iestādē varēs būt 1,1 dators, šodien lēma valdība.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) norādīja, ka minētās izmaiņas ļaus standartizēt datorparkus, samazināt to apkalpošanas izmaksas, kā arī panākt izdevīgākus piegādātāju cenu nosacījumus, tādējādi ietaupot valsts budžeta līdzekļus. 

Pieņemot, ka iestādes optimizēs datortehnikas iepirkumus, prognozējamais ietaupījums no datortehnikas iepirkumu konsolidācijas 2020.gadā veidos 63 761 eiro, un tikpat arī 2021.gadā, aprēķinājusi VARAM.

Papildu attiecībā uz vienas darbstacijas politiku paredzamais ietaupījums 2020.gadā prognozēts 748 895 eiro, un vēl tikpat arī varēšot ietaupīt 2021.gadā.

Kā skaidroja VARAM, saskaņā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūras datiem par Elektroniskās iepirkumu sistēmas izmantošanu no 2017.gada 1.janvāra līdz 2019.gada 9.jūlijam divos resoros gada vidējais iepirkto datoru skaits pārsniedz 50, tāpēc izvēlēts zemākais iegādāto datoru slieksnis - 50.

Taču ir paredzēti arī izņēmumi, kuros ministrijas un to padotības iestādes iepirkumus varēs veikt patstāvīgi un iepērkamās datortehnikas vienību skaits vienā standarta komplektācijā varēs būt mazāks par 50. Tostarp tās ir ārkārtas situācijas, kad finansējums datortehnikas iegādei tiek piešķirts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Tāpat izņēmums varēs būt situācijas, kurās nepieciešams nodrošināt specifiskas datortehnikas prasības iestāžu darbiniekiem, un gadījumi, kad finansējums ir piešķirts prioritāro pasākumu nodrošināšanai, kā arī situācijas, kad datortehnikas iegāde plānota ārvalstu instrumentu līdzfinansētā projektā.

Izņēmums būs arī gadījumi, kad četru mēnešu laikā nav sasniegts nepieciešamais vienību skaits, un gadījumi, ja ir konstatēts datortehnikas bojājums, kas nav savienojams ar datortehnikas izmantošanu turpmākam darbam, vai datortehnikas zādzība, un ja datortehnikas iegāde nepieciešama nodarbinātā darba nepārtrauktības nodrošināšanai.

VARAM norādīja, ka datortehnikas iepirkumu valsts mērogā konsolidācijas nolūks ir risināt situāciju, kad ieguldījumi iestāžu IT infrastruktūrā ir sadrumstaloti un netiek izmantoti efektīvi.

Valdība arī vienojās par vienas darbstacijas politikas ieviešanu, nosakot, ka datortehnikas skaits iestādē nevar pārsniegt 1,1 stacionāro vai portatīvo datoru uz vienu nodarbināto. Konkrēts datums, kad jāsasniedz šis mērķis, noteikts gan nav.

Datortehnikas konsolidācija neattieksies uz Augstāko tiesu, prokuratūru, Satversmes tiesu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, Valsts prezidenta kanceleju, Tiesībsarga biroju un Valsts kanceleju, jo tajās jau tāpat aptuvenais iepērkamo datortehnikas vienību skaits varētu būt 50. Tāpat tā neattieksies uz datortehnikas nomu, jo to piemēro tad, ja datortehnika ir nepieciešama noteiktam periodam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu