Spānijas parlaments apstiprina sociālistu Sančesu premjera amatā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Spānijas parlaments otrdien premjerministra amatā vēl vienam pilnvaru termiņam apstiprinājis sociālistu (PSOE) līderi Pedro Sančesu.

No 350 deputātiem par Sančesu balsoja 167, 165 bija pret, bet 18 katalāņu un basku separātisti atturējās, kam balsojumā bija izšķiroša nozīme.

Sančess plāno veidot mazākuma koalīcijas valdību ar kreiso aliansi "Unidas Podemos" ("Apvienoti mēs varam"), un tā būs pirmā koalīcijas valdība Spānijā, kopš valstī 1975.gadā pēc diktatora Fransisko Franko nāves tika atjaunota demokrātija.

Sančess parakstījis koalīcijas vienošanos ar "Unidas Podemos", kā arī vienošanās ar vairākām mazajām reģionālajām partijām.

Katalonijas lielākā separātistu partija ERC balsojumā bija solījusi atturēties.

Pirmajā balsojumā svētdien Sančesam neizdevās savai kandidatūrai nodrošināt absolūto vairākumu - 176 balsis. Atbilstoši konstitūcijai 48 stundu laikā bija jāsarīko vēl viens balsojums, un tad kandidātam pietika ar vienkāršo vairākumu.

Sančesa vadītie sociālisti novembrī notikušajās ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk balsu, tomēr viņiem, tāpat kā ārkārtas vēlēšanās aprīlī, neizdevās izcīnīt absolūto vairākumu.

Sančess ir premjerministrs kopš 2018.gada jūnija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu