Itālija paziņo, ka paturēs savus karavīrus Irākā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Itālijas armijas karavīrs.
Itālijas armijas karavīrs. Foto: MARCELLO PATERNOSTRO / AFP

Itālija paturēs Irākā apmēram 1000 savus karavīrus, otrdien paziņoja Itālijas Aizsardzības ministrija, neraugoties uz saspīlējuma pastiprināšanos pēc Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanas ASV bezpilota lidaparātu triecienā Bagdādē.

Itālijas aizsardzības ministram Lorenco Gverīni bija "vaļsirdīga un skaidra" telefonsaruna ar ASV aizsardzības ministru Marku Esperu par situāciju Irākā, teikts ministrijas paziņojumā.

Espers šajā sarunā apsveica "kā stipru pozitīvu signālu Itālijas lēmumu saglabāt savu klātbūtni (..) tajā pašā Irākas teritorijā", teikts paziņojumā.

Itālijas mediji citēja militāru ziņu avotu teikto, ka "daži desmiti" Itālijas karavīru ir pārvietoti no operāciju centra pie ASV vēstniecības Bagdādē pēc atkārtotiem mīnmetēju uzbrukumiem.

ASV un sabiedroto ārvalstu bruņotie spēki Irākā ir nobažījušies, ka tiem varētu uzbrukt Irāna vai tās sabiedrotie Irākas kaujinieki, atriebjoties par Soleimani nogalināšanu, kurš komandēja Irānas operācijas Tuvajos Austrumos.

NATO sestdien paziņoja, ka ir apturējusi savu apmācības misiju Irākā, kurā ir 500 instruktori.  

Kanāda un Vācija ir paziņojušas, ka tās izved daļu savu spēku no Irākas, bet Francija ir paziņojusi, ka neplāno savu spēku izvešanu.

Gverīni aicināja ASV uz "mērenību, dialogu un atbildības sajūtu, ar kādu ir jāparvalda pašreizējā sarežģītā situācija Irākā".

"Ar apmēram 1000 vīriem Irākā, vairāk nekā 1000 Libānā [miera uzturēšanas] misijā UNIFIL, un mazāk nekā 1000 Afganistānā, Itālija ir starp valstīm, kas ir visvairāk uzticīgas reģiona stabilitātei," sacīja Gverīni.

Itālijai ir vairāk nekā 900 karavīru Irākā un tās apkārtnē, tai skaitā 300 Kuveitā; apmēram 450 tās karavīru apmāca kurdu kaujiniekus Erbīlā, vēl 90 Itālijas karavīru ir Kirkūkā un 50 - Bagdādē.

Espers tviterī pateicās Itālijai par tās "svarīgo" lēmumu, kas "demonstrē Itālijas apņemšanos un uzticību Irākas stabilitātei".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu