Par Tukuma novada domes priekšsēdētāju ievēlēts opozicionārs Rečs

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Šorīt ārkārtas sēdē par Tukuma novada domes priekšsēdētāju ievēlēts Normunds Rečs, kurš šajā domes sasaukumā tika ievēlēts no decembrī par atkāpšanos paziņojušā mēra Ērika Lukmana partijas "Tukuma pilsētai un novadam" saraksta, bet vēlāk pieslēdzies tobrīd opozīcijā esošajai partijai "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK).

Reču amatam virzīja viņa partijas biedre Guna Roze (VL-TB/LNNK).

Rečs nebija vienīgais mēra amatam virzītais kandidāts, jo Artis Jomerts (V) piedāvāja Modra Liepiņa ("Tukuma pilsētai un novadam") kandidatūru. Līdz šim domes koalīciju veidoja deviņi "Tukuma pilsētai un novadam", "Vienotības" un Latvijas Zemnieku savienības (LZS) domnieki, taču LZS politiķi ne vienmēr atbalstīja koalīcijas lēmumus.

Domes sēdē piedalījās 16 deputāti, un Rečs guva desmit domnieku - bijušās opozīcijas un LZS pārstāvju - atbalstu. Par Liepiņa kandidatūru nobalsoja seši deputāti.

Pirms balsojuma izdalot vēlēšanu zīmes, tika noskaidrots, ka ir radušās kļūmes vairākās zīmēs, piemēram, jaunievēlētā mēra laulātā Daiga Reča (NSL) bija nodēvēta par Dainu, bet vairāki deputāti-vīrieši zīmēs bija norādīti sieviešu dzimtē. Vēlēšanu zīmes operatīvi tika nomainītas.

Pēc ievēlēšanas Rečs pauda pateicību kolēģiem, kā arī sievai un meitām, kuras atbalstīja viņu un iedrošināja ieņemt domes priekšsēdētāja amatu.

"Apzinos, ka uzņemos smagu nastu, bet nastu esmu gatavs vilkt visiem spēkiem. Man nav vienaldzīga Tukuma novada nākotne," deputātiem teica Rečs, piebilstot, ka domes darba kārtībā ir arī neizdarīti, iekavēti jautājumi, un jau tuvākajā laikā domei novada iedzīvotāju interesēs būs jāpieņem steidzami lēmumi.

Šodien pirmo domes sēdi aizvadījis Mārtiņš Limanskis ("Tukuma pilsētai un novadam"), kurš stājies deputāta mandātu nolikušā Lukmana vietā.

Tāpat domes sēdē apstiprinātas Reča paraksta tiesības un parakstu vākšanas vietas novada teritorijā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka 19.decembrī kārtējā domes sēdē no amata atkāpās un deputāta mandātu nolika Tukuma novada domes priekšsēdētājs Lukmans un viņa vietnieks Arvīds Driķis (LZS).

"Gan es, gan pārējie mani domubiedri esam centušies strādāt pēc labākās sirdsapziņas, tomēr nav iespējams ilgstoši izturēt nenormālu pretdarbību, un tāpēc ir pieņemts lēmums atkāpties, neturoties pie amata par katru cenu," savu lēmumu pamatoja Lukmans.

Uzrunājot deputātus, domes priekšsēdētājs norādīja uz politisko šantāžu, tirgošanas ar amatiem, aicinot kolēģus "ar varas degsmi" pierādīt sevi darbā. Par saviem darbiem domē Lukmans nekaunoties.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka pērn opozīcija jau mēģināja uzteikt neuzticību Lukmanam, savukārt aptuveni pirms gada izdevies no amata gāzt viņa partijas biedru un vietnieku Aivaru Volfu. Pirms tam opozicionāri nebija apmierināti arī ar nu jau bijušā izpilddirektora Māra Rudaus-Rudovska darbu.

Publiski paustie pārmetumi domes vadībai līdz šim bieži bija saistīti ar atbalstu olu ražotāja "Gallusman" iecerei novadā būvēt olu ražotni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu